OŠ “Ivan Milutinović” ugostila je učenike iz Austrije, Italije i Hrvatske

Osnovna škola “Ivan Milutinović” učestvovala je u “Erasmus+” projektu mobilnosti, u okviru kojeg je od 10. do 14. oktobra ugostila učenike i nastavnike iz Italije, Hrvatske i Austrije, u čijim pojedinim školama se odvija nastava na hrvatskom jeziku. Bila je to prilika da se deca međusobno upoznaju, razmene iskustva, ali i saznaju nešto više o običajima, kulturi i tradiciji ovdašnjih pripadnika hrvatske nacionalne zajednice.

Ksenija Litović, koordinatorka projekta “Povratak korijenima” iz OŠ “Bakar” iz Hrvatske, kaže da je ovo treća godina projekta koji okuplja učenike, pripadnike hrvatske nacionalne manjine, a da je ideja za njegovo pokretanje došla kada je jedna od zaposlenih u pomenutoj školi otišla na rad u Italiju, kao učiteljica hrvatskog jezika i kulture za pripadnike hrvatske manjine koja tamo živi preko dva milenijuma. “Učiteljice se uvek krenu dopisivati i sarađivati, pa je iz toga proizašao ovaj projekat. Mi smo izuzetno ponosni jer smo nosioci projekta i našoj, kao i ostalim školama koje učestvuju, ovo je prvi “Erasmus” projekat. Zbog epidemiološke situacije naše prve aktivnosti smo realizovali u maju u Bakru, a sada smo ovde u Subotici. Sledeće godine u aprilu odlazimo u posetu Italiji, a u maju u Austriju. Cilj ovog projekta je da deca, pripadnici hrvatske nacionalne manjine osveste svoje poreklo, a naši učenici da shvate i nauče da Hrvati žive i rade i izvan naše zemlje, da se svi zajedno povežu, razmene iskustva i mislim da smo na jako dobrom putu da to i ostvarimo. Na kraju projekta imaćemo četiri finalna proizvoda, to su knjiga sa fotografijama, koja će pratiti sve aktivnosti projekta, rečnik reči na hrvatskom, čakavskom narečju, na jeziku Hrvata sa podneblja Subotice i na jeziku gradišćanskih Hrvata. Izdaćemo i kuvar gde će biti objavljena tradicionalna jela iz svih naših krajeva, kao i video materijal. Ovo je pojedinim mališanima prva prilika da čuju izvorne govornike, jer hrvatski se jako gubi u porodicama, čak imamo i slučajeve da je to druga generacija, a da deca ne govore hrvatski”, napomenula je Litović.

“Mi smo imali sreću da nas nastavnici iz OŠ “Bakar” pozovu u ovako veliki projekat koji podrazumeva pet dana mobilnosti. Mi smo imali prvu mobilnost, to je bio odlazak u Bakar, a ovo je sada druga, kada nama dolaze naši partneri. Prvi dan smo učenike upoznali sa našom školom, nakon toga smo imali dan aktivnosti i radionica što u našoj školi, u Maloj Bosni i Tavankutu, pokazali smo im centar Subotice, posetili smo Novi Sad, a jedan dan smo proveli u Zoološkom vrtu na Paliću, gde su za decu bile organizovane razne aktivnosti”, rekla je Sanja Dulić, učiteljica u OŠ “Ivan Milutinović”.

Jedna od gostiju bila je i Gabriela Taša iz mesta Gradišće u Austriji, koja je zaposlena kao nastavnica u srednjoj Muzičkoj školi. “Hrvatski jezik naučila sam u mojoj porodici, jer svi govore tim jezikom kod kuće. Čitavo selo odakle dolazim govori hrvatskim jezikom, tako da smo odrasli sa njim. Trudimo se svi da gajimo naše običaje i tradiciju, imamo jako puno društva koje neguje naš jezik, škole, razrede, tamburaške grupe. Mlađim generacijama je sa ovom internacionalnošću koja vlada u svetu omogućeno da pođu u druge gradove, ali ako imaš želju da očuvaš tradiciju, to ćeš i uraditi. U porodicama u kojima se priča hrvatski jezik jako gledaju da se tradicija nastavi, ali ima i drugih porodica koje imaju samo interes da njihova deca nauče jezik”, dodaje Taša.

Filip Kovačević, takođe dolazi iz mesta Gradišće. “Ja pričam na hrvatskom jeziku sa roditeljima i sestrom. Roditelji mi pričaju o tradiciji i kulturi našeg naroda i to mi je jako lepo. Odlazim u Požegu u Hrvatskoj, družim se sa prijateljima i lepo se provodimo”.

Domaćini su svojim gostima uručili prigodne poklone i zahvalnice, nakon čega su se deca potpisala na drvo oslikano na ogradi škole. Pored učenika iz Subotice, u ovom projektu učestvovala su i deca hrvatske nacionalnosti iz Austrije, Italije i Hrvatske.