Održan Dan talentovanih učenika u Osnovnoj školi ,,Jovan Jovanović Zmaj“

U petak, 31. marta, u školskoj biblioteci Osnovne škole ,,Jovan Jovanović Zmaj“, održana je promocija talentovanih učenika za školsku 2022/2023. godinu sa ciljem da se promovišu i prepoznaju talenti učenika škole,  koji često ostanu neotkriveni. Talenat sam po sebi zahteva mnogo truda, rada, odricanja i angažmana cele porodice, ali su plodovi uspeha samim tim draži i vredniji.

Početkom prošle nedelje je na centralnom hodniku škole upriličena izložba sa biografijama i uspesima talentovanih učenika, putem koje su i ostali Zmajevci bili upoznati čime se njihovi drugari bave u slobodno vreme. Ove školske godine svoje talente predstavili su: Milutin Raca, Teodora Martinović, Akoš Bažo, Sara Sivić, Iva Miladinović i Aleksa Faćol. Prisutne je pozdravila direktorka škole Klaudia Gubić Šelken, i istakla značaj ove lepe manifestacije koja se već treći put održava u ovoj  školi.

Milutin Raca, učenik je 7.b razreda, a već je postigao velike uspehe u oblasti prirodnih nauka. Prošle školske godine je učestvovao na dva Republička takmičnjenja, i to iz fizike i matematike, na kojem je osvojio 2. mesto. Ove školske godine se plasirao na četiri Republička takmičenja: iz matematike, fizike, informatike i hemije. Motiv je, kako je Milutin istakao, pre svega način da pokaže svoja znanja iza kojih stoji veliki trud, rad i odricanje. Voleo bi da upiše prirodni smer u Gimnaziji ,,Svetozar Marković“, a pored podrške nastavnika, drugara  i profesora u školi ,,Gaus“, čiji je višegodišnji član, velika podrška  mu je i njegova majka koja ga prati i bodri na svim takmičenjima.

Teodora Martinović je učenica osmog razreda i pet i po godina uspešno igra folklor. Ideju je dobila od bake i nikada nije zažalila zbog te svoje odluke, jer je zahvaljujući folkloru stekla mnogo novih prijatelja i posetila lepa mesta poput Čačka i Ohrida. Zajedno sa svojim drugaricama iz KUD ,,Mladost“ koje su došle da je podrže, izvele su Mađarske narodne igre, a publika je uživala u Teodorinim veštim i elegantnim koracima. Volela bi da se još devojčica i dečaka učlane u folklorna društva, jer ih to čini zdravijim, društvenijim i uspešnijim.

Akoš Bažo je učenik 8.c razreda, a njegove velike ljubavi su fizika i matematika. Zahvaljujući trudu koji ulaže postigao je zapažene rezultate na Okružnom takmičenju iz fizike. U radu ga podržavaju njegovi drugari, nastavnici i porodica koja se raduje svakom njegovom uspehu. U slobodno vreme bavi se folklorom koji trenira od malih nogu.

Učenice 7. d odeljenja –  Sara Sivić i Iva Miladinović su mlade fudbalske nade, ne samo naše škole, već i grada, budući da je Iva i član reprezentacije Srbije, a čak dvanaest puta je proglašavana za najbolju igračicu turnira. Obe treniraju u Ženskom fudbalskom klubu ,,Spartak“, i to pet puta nedeljno, a vikendom su na utakmicama, ali ipak uspevaju da usklade i školske obaveze. Obe imaju svoje uzore i volele bi da budu poput njih, a u planu su im i neki strani uspešni klubovi u kojima bi volele da igraju. Druže se i  putuju, a veliku podršku imaju od njihovih nastavnika i drugara.

Na kraju je svoj talenat sa publikom podelio i Aleksa Faćol, učenik 7.b razreda koji svira klavir već sedam godina i postiže dobre rezultate. Na takmičenju u Mađarskoj se između 400 učesnika plasirao među dvadeset najuspešnijih što ga svrstava u muzičke mlade nade. Potiče iz muzičke porodice u kojoj  se deda bavio muzikom, koji je talenat preneo na sina, a zatim i na unuka. Istakao je da pred nastup  ima pozitivnu tremu, ali kada zasvira i otplovi u taj čarobni svet nota ona nestane. Omiljeni kompozitor mu je Mocart, a  predstavio se Etidom br. 5, Antonia Ignaciusa de Oreljane i oduševio sve prisutne.

Publika je uživala svo vreme i sve učenike nagradila velikim aplauzom.