Muzička škola: Blago koje traje 150 godina

„Mala noćna muzika“ naziv je večeri koju su učenici i profesori Muzičke škole pripremili u subotu, 27. maja za sve one koji su želeli da sebi prirede jedno predivno veče uživajući uz kvalitetnu muziku.
Ovaj program trebao je biti održan za Noć muzeja, koja je iz poznatih razloga otkazana, a ujedno pripremajući 150. godišnjicu ideja nam je bila da izdamo monografiju sa svim materijalima, plakatima i fotografijama koncerata, kaže Miroslav Stantić, profesor istorije muzike i dodaje da je materijala bilo previše a vremena premalo pa će monografija još malo sačekati.
Ogromna količina materijala iziskuje delikatan proces obrade pa smo večeras odlučili da prikažemo samo delić onoga što će se naći u monografiji, kaže Stantić a to su neki od najstarijih plakata iz pedesetih godina 20. veka koji ukazuju na bogatu koncertnu delatnost kako učenika tako i profesora.
Bazirali smo se na materijal od 1968. godine a na slikama su apsolventski kao i koncerti profesora i učenika sa filharmonijom.Tu su i tabloi maturanata koji su završili teorijsko nastavnički odsek a koji su odmah nakon završetka školovanja bili pripremljeni da rade u osnovnim školama i predaju muzičku kulturu. Lajoš Međeri, Matija Molcer, Rita Kinka, Kerekeš Tibor, danas prva truba ljubljanske filharmonija, samo su neka od imena koja su pohađala Muzičku školu koja do danas nije gubila na svom ugledu.
Bitno je da naši građani upoznaju kroz slike, plakate i tabloe, blago koje traje 150 godina, kaže još Stantić.
Najmlađima je najzanimljivija bila izložba instrumenata, gde su mnogi od njih susret sa nekim imali po prvi put. Klavir, truba, harmonika, gitara, nekako nam se čini podjednako su krali pažnju malim posetiocima pa dok se nekome dopadao klavir neko je poželeo da u Muzičkoj školi bolje upozna bubanj.
Svečano otvaranje ove divne večeri priređeno je uz fanfare kako dolikuje ovakvoj ustanovi a ispred samog ulaza u zvuku istih uživali su i profesori i učenici a i prolaznici.
Promociju škole nikada do sada nismo organizovali na ovaj način a ideja je Đačkog parlamenta učenika Muzičke škole, kaže direktorica Dragana Nikolić i dodaje da iza ovog malog muzičkog spektakla stoje meseci rada profesora i učenika.
Kao direktor imam odgovornost da sve protekne kako treba ali i uživam u svemu ovome dok mi je posebno drago što su sve inicirala sama deca, kaže Nikolić i ističe da im je krajnji cilj da se što više dece bavi muzikom jer je to pre svega zdravo, lepo i kreativno i ukoliko se deca od malih nogu bave muzikom to može da im pomogne da postižu bolje rezultate u školi, imaju bolju koncentraciju i nauče šta je timski rad.
Predsednica Đačkog parlamenta, Mirela Vereš, učenica četvrtog razreda, smer tradicionalno pevanje, projekat za Otvoreni dan napisala je sa idejom da se predstavi istorijat škole, prikaže šta se u školi dešava, šta je škola sve preživela i koji su to značajni ljudi koji su kroz nju prošli.
Prvo smo počeli da istražujemo sami na internetu da bi potom tražili pomoć profesora koji su se rado priključili ovom višemesečnom radu. Prvobitna ideja je bila da sve prikažemo za Noć muzeja, koja je otkazana, jer smo do sada uvek negde išli da sviramo ali ova zgrada jeste živi muzej pa smo odlučili da se baš u njoj predstavimo, kaže Mirela koja će nastaviti da se edukuje u pravcu menadžmenta u kulturi a sudeći prema njenim do sada prikazanim organizatorskim sposobnostima verujemo da će Subotica imati bogat kulturni život kakav i zaslužuje.
Muzička škola je specifična i godine nam ne predstavljaju ograničenje. Ovde smo svi zajedno i nema različitosti a to je najbtnije jer smo svi kao jedno. To je magija ove škole a drugarstva koja ovde steknemo su neprocenjiva. Takođe škola nam daje priliku da nastupamo, da se usavršavamo, imamo puno master klasova gde nam predaju profesori sa fakulteta.
Pored izložbe instrumenata, održan je koncert kamerne muzike, Jazz koncert u dvorištu škole kao i koncert „Mala noćna muzika“ u kojem su profesori škole svirali kompozicije subotičkih kompozitora.

***
Roditelj vrlo rano može primetiti da dete poseduje određeni talenat, da voli da crta, peva, pleše ili svira određeni instrument ali decu treba upoznati sa muzikom, kaže Janka Lekić Ladocki, pshihološkinja u Muzičkoj školi dodajući da talenat ipak nije neophodan.