Kizur Ištvan

“Kizurovci” prvi na Republičkom takmičenju u programiranju dronova

Na Republičkom takmičenju osnovaca u programiranju dronova koje je održano 22. aprila u Beogradu, ekipa Osnovne škole “Kizur Ištvan” pod nazivom “Schogettens”, koju su činili Miona Marić, Jovana Roganović, Katarina Borenović i Danilo Živko, osvojili su prvo mesto. Subotički đaci su u konkurenciji od 160 učenika podeljenih u 40 ekipa, pokazali zavidno znanje u rešavanju zadataka i programiranju i korišćenju dronova u Tel aplikaciji, Kod bloks-u i programskom jeziku Pajton.

“Na takmičenju je bilo fenomenalno i ovoga puta smo još bolje raspodelili zadatke u timu, kako bi što pre napisali kod i u što kraćem roku ih predali komisiji. Po meni, ovo republičko takmičenje se razlikovalo od okružnog, pre svega jer je konkurencija bila mnogo veća, kao i očekivanja. S obzirom na to da nam je ovo prvo učešće na takmičenju, mi nismo bili toliko napeti do samog početka, kada smo svu energiju i koncentraciju usmerili na rešavanje zadataka. Organizacija je bila na visokom nivou, sve je nekako teklo mnogo lakše i brže, zato što je za svaki zadatak postojalo po tri poligona i na njima je bilo po tri sudije”, naglašava učenica 7. razreda Miona Marić.

Za Danila Živka, iskustvo učešća na takmičenju je bilo nezaboravno. “Moram da kažem da mi je bilo malo stresno, zato što sam najmlađi, pa sam imao strah da nešto ne pogrešim. Stalno smo bodrili jedni druge i pomagali u stresnim situacijama. Prijavićemo se i sledeće godine za ovo takmičenje i opet ciljamo prvo mesto”.

Zoran Vujković, nastavnik tehničkog obrazovanja i informatike u OŠ “Kizur Ištvan”, imao je samo reči hvale za angažovanost i posvećenost njegovih učenika u pripremama za republičko takmičenje. “Konkurencija je bila prilično jaka, ali ekipa iz naše škole se pokazala odlično i za 40 bodova su “pobegli” konkurentskoj ekipi. Pripremali smo se intenzivno dve nedelje, na svu sreću dobili smo fiskulturnu salu, gde smo imali prostora za vežbe i nismo ugrožavali bezbednost drona. Merili smo na kojim visinama dronovi lete najpreciznije, kojom brzinom, a naša učenica Jovana koja je bila zadužena za vožnju drona uspela je da ga provuče kroz najmanje prostore, tako da smo bili prilično spremni za takmičenje i trud se i više nego isplatio”, dodao je Vujković.