Hrvatski gradovi finansiraju prevoz učenika koji se školuju na hrvatskom jeziku

Hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji posetili su danas, načelnici opština iz republike Hrvatske, koji za 40 učenika osnovnoškolskog uzrasta, koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku svake godine obezbeđuju sredstva za prevoz od škole do kuće.

Učenicima kojima je škola u kojoj se održava nastava na hrvatskom jeziku, na velikoj udaljenosti, uz podršku 11 gradova i opština iz Hrvatske obezbeđen je besplatan prevoz na čemu smo zahvalni , rekao je Tomislav Žigmanov i istakao da je ovakva podrška u potpunosti legitimna sa obzirom da Grad Subotica podjedanko pomaže obrazovanje na srpskom jeziku u republici Hrvatskoj. Mi smo danas uzvratili gestom domaćinstva onima koji nam to omogućuju a reč je o 11 gradova i opština koji na godišnjem nivou obezbede više od 10 hiljada evra, u dinarskoj protivtrednosti, kako bi četrdesetak učenika, moglo da prate nastavu na hrvatskom jeziku.

Hrvatsko nacionalno vijeće ima niz podsticaja za nastavu na hrvatskom jeziku u sklopu čega je osiguravanje udžbenika, vannastavnih aktivnosti, članskih karata za biblioteku i jedan od većih pomenuti prevoz učenika od škole do kuće.  Prevoz je za ove učenike organizovan dva puta dnevno u četiri linije. U toku jednog dana vozilo za prevoz dece pređe 80 kilometara i to na relaciji Palić -Subotica, Tavankut i Mali Bajmok do škole Matko Vuković, gde se pored Osnovne škole Ivan Milutinović nastava na hravstkom održava, kaže Jasna Vojnić, predsednica HNV-a i ističe da se podrška neće uskraćivati.

Od velikog nam je značaja kada nam gradonačelnici i predsednici gradova uskoče sa finansijskom podrškom a to su su sredstva koja nisu mala i iznose oko 3 miliona dinara na godišnjem nivou.  Ovim sredstvima pored prevoza dece osnovnoškolskog uzrasta, od I do IV razreda, vrši se sufinansiranje srednjoškolskih karata odnosno ispunjavaju  pojedinačni zahtevi onih koji se nalaze na udaljenim lokacijama.

Filip Sušac zamenik gradonačelnika Grada Vukovara rekao je ovom prilikom da sama poseta ima više simbolika i predstavlja pre svega podršku Hrvatima u Republici Srbiji i Vojvodini. Tu je i mogućnost da se  upoznamo sa položajem Hrvata u Srbiji jer je Vukovar specifičan grad i poseduje izrazito veliku srpsku zajednicu koja ima puno viši standard i puno veća prava. Naša želja je da Hrvati u RS imaju identična prava koja imaju Srbi u Republici Hrvatskoj a nadam se da ćemo tome kroz ovaj vid finansiranja i zajedničke projekte doprineti.