Biznis ideja “Catfe” učenica Srednje ekonomske škole osvojila treće mesto

Učenicama Srednje ekonomske škole “Bosa Milićević” Katalin Vereš, Nikolini Janjić, Nađi Kovačić i Marti Kolundžić, dodeljena je nagrada za osvojeno treće mesto na konkursu e-Berze “Moj prvi biznis”, na koji su se prijavile sa idejom “Catfe”, u želji da i Subotica dobije lokal u koji će sugrađani moći da dođu i da dok ispijaju kafu maze mačke, druže se i igraju sa njima, ali i da ih udome.

Nagradu od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti uručio im je Ljubiša Živadinović ispred e-Berze, a naše mlade sugrađanke nisu krile oduševljenje što su osvojile jedno od prva tri mesta.

“Podelićemo novac, ne znam kako će koja od nas četiri, ali ja ću novac ostaviti sa strane, pa ću videti na šta ću ga potrošiti. Očekivala sam da ćemo osvojiti jednu od nagrada, zato što smo se stvarno potrudile, jer trud koji smo mi dale u sve ovo je zaista velik. Iskreno, jako sam iznenađena što smo uopšte dospele dovde”, rekla je Vereš Katalin.

“Mislim da smo sve četiri očekivale i nadale se da ćemo osvojiti jednu od prve tri nagrade, a dalji planovi su nam da nastavimo da radimo i stvaramo neke stvari, da uvek budemo kreativne. Nama je jedini cilj da nekako pomognemo tim lutalicama, da prosto toliko mačaka ili bilo koje druge životinje ne ostanu same na ulici. To je bio naš prvobitan cilj, a pored toga i da ljudi mogu da se zabave sa životinjama, da neko ko nema uslove da drži svog ljubimca dođe u naš kafić i da se zabavi sa nekom mačkom i da mu ona pruži neku sreću, ali i da popije kafu ili čaj. Što se tiče otvaranja, za sada imamo samo planove, ali ništa još konkretno”, kaže Marta Kolundžić.

Prema rečima Ljubiše Živadinovića, člana tima organizatora, na konkurs se prijavilo 115 radova iz tridesetak škola iz čitave Srbije. “Moji saradnici i ja koji smo čitali i gledali radove smo bili oduševljeni onim što su deca napisala i sa tim su nam puno toga pokazala. Moram da naglasim da ćemo napraviti sa ovom praksom”.

“Bilo je zaista stresno, ali moram da kažem da su se devojke savršeno pokazale. Sve ovo je jedan dobar uvod za sve ono što ih čeka u životu i ostajem pri tome da treba još nešto malo da se koriguje kod glasanja, to je moja ideja i sugestija. Na njih sam jako ponosna i nadam se da će u ovom gradu neko imati sluha za ove mlade kreativne devojke i njihovu ideju, s obzirom da ovakav kafić barem koliko ja znam ima samo u Beogradu, ali trenutno na njegovim vratima piše popis ili inventar, znači moguće je da i ne funkcioniše. Mislim da bi Subotica sa otvaranjem Catfea stvarno dobila jednu svetlu tačku na našoj mapi i to pre svega moram da naglasim, zahvaljujući mladim osobama. Očekujem i nadam se podršci sa nekih viših instanci”, rekla je Sandra Šokčić, profesorica preduzetništva u Ekonomskoj školi.