ObrazovanjeSubotica danas

Afirmativnim porukama do podizanja svesti Subotičana o osobama sa invaliditetom

Povodom 03. decembra, Svetskog dana osoba sa invaliditetom, učenici i nastavnici Osnovne i Srednje škole “Svetomir Bojanin” održali su akciju u centru grada, gde su našim sugrađanima delili motivacione poruke, sa ciljem da skrenu pažnju i povećaju vidljivost dece sa invaliditetom i da ukažu da su oni itekako prisutni i vredni u našem društvu.

Prema rečima Borisa Živkova, pomoćnika direktora ove obrazovne ustanove, poruke pre svega povećavaju vidljivost osoba sa invaliditetom i naglašavaju da su potrebe dece sa izazovom u odrastanju jednako vredne i važne kao i potrebe svih ostalih. Ističe da se o inkluziji često govori i da se ona pretežno vezuje za školovanje, međutim naglašava da je inkluzija proces koji je jednako važan za celokupno društvo.

“Inkluzija se sprovodi na ulici i na svim ostalim mestima gde se kreću ljudi, a Subotica spada u red gradova koji je itekako mnogo puta pokazao i humanost i inkluzivnost i ostale lepe vrednosti i sa te strane se razlikujemo od nekih gradova. Osobe sa invalidititetom treba tretirati kao osobe sa izazovima, oni su manji ili veći i kada shvatimo da svi imamo izazove u životu onda ne moramo osobe sa invaliditetom posmatrati kao drugačije, nego kao jednake nama”, dodao je Živkov.

“Mi u školimo obuhvatamo celokupno obrazovanje od predškolskog do srednjoškolskog. Kod nas u školi zaposlena su stručna lica, jako je važno da su odeljenske starešine defektolozi i pored toga od velikog značaja, potencijala i posebnosti je da naša škola ima individualne tretmane, dakle ona deca koja kod nas pohađaju predškolsku ustanovu, osnovnu školu imaju logopeda, somatopeda, reedukatora, što je za te mališane jako značajno i potrebno. Dakle postoji celokupan i multifunkcionalan tim koji se bavi sa njima da bi došlo do rezultata u njihovom razvoju. Naša deca jesu različita, ali upravo zbog te različitosti smo isti, jer želimo da pokažemo da smo sa tom različitosti svi zajedno”, naglasila je Aniko Hatvani, defektolog – oligofrenolog.

Osnovnu i Srednju školu “dr Svetomir Bojanin” trenutno pohađa 200 učenika predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.