Tamo gde reči prestaju – muzika govori

Muzička škola predivnim koncertom u kojem su zajednički učestvovali nastavnici i učenici obeležila je 155 godina postojanja škole kao i obeležila 100 od smrti subotičkog kompozitora, pedagoga i bivšeg direktora škole Lanji Ernea.

Tamo gde reči prestaju, muzika govori. Muziku ne možeš dodirnuti ali ona može dodirnuti tebe. Može uneti dašak tradicije a i duh pravih vrednosti, rekla je direktorica škole Dragana Nikolić i pozvala prisutne da pokušaju uz koncert da zaustave vreme i osete svu čaroliju.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Bakić i čestitao Muzičkoj školi na uspesima i trajanju.

Nijedan kulturni događaj, akademija, dan škole, otvaranje izložbe ne može da se zamisli bez nastupa učenika Muzičke škole a ona daje i ogroman doprinos afirmaciji grada i države. Samo tokom prošle godine na takmičenjima i festivalima nagrađeno je više od 200 učenika Muzičke škole u Srbiji i region a ulaganje u obrazovne ustanove jedan je od naših prioriteta jer je obrazovanje jedan od stubova razvoja našeg grada i naše zemlje. Prethodnih nekoliko godina smo činjenica mnogo radili na poboljšanju obrazovnih ustanova kroz unapređenje uslova rada obrazovno vaspitnog procesa  pa smo tako pomogli i Muzičku školu, da se uslovi unaprede, jer to je u interesu svih nas, rekao je Bakić i pozvao sve da uživaju u koncertu.

Muzička škola jedna je od najstarijih na ovim prostorima. Sa godinama se povećavao broj đaka, škola se razvijala a otvarali su se i novi odseci. Danas se u njoj obrazujepreko 750 učenika raspoređenih u predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje a nastava se odvija na dva jezika, srpskom i mađarskom . Deca mogu da biraju više od 20 instrumenata koje će da sviraju a tu je i veliki broj značajnih ličnosti koji su ostavili neizbrisiv trag a koji su prošli kroz ovu školu.Akademski obrazovan nastavni kadar, posvećen pedagoškom radu i razvijena koncertna delatnost doprineli su da Muzička škola postane jedan od najvažnijih kulturnih činilaca grada Subotice. Ove predivne večeri u koncertu su uživali i budući penzioneri Žužana Sebenji, profesorica violončela i Ružica Brcan, administrativni radnik a zahvalnice za dobijene nagrade u 2022. i 2023. godini dobili su i nastavnici.

Pored gradonačelnika Bakića koncertu su pisustvovali: predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Goran Dragosavljević, generalni konzul Republike Hrvatske Velimir Pleša, načelnica školske uprave Milana Minarski , bivši direktori Muzičke škole, predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, verskih zajednica, članovi školskog odbora i saveta roditelja, direktori škola, partneri, nastavnici, roditelji i učenici…

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *