Strip autori i autorke iz Francuske i Srbije izlažu u Subotici

Izložba Tri godine Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije” otvorena је u utorak, 25. aprila 2023. godine u holu Otvorenog univerziteta. Izloženo je 60 radova šest autora i autorki koji su učestvovali u ovom rezidencijalnom programu: Dragane Radanović, Ilije Jakovljevića i Anđele Janković iz Srbije, i Alize De Pen, Kler Bro i Leopolda Pridona iz Francuske. Svako od rezidenata predstavio se sa po 10 radova iz projekata koje su razvijali tokom rezidencija u Pančevu i Angulemu.

Izložba ukrštene strip rezidencije između Srbije i Francuske nastajala je u protekle tri godine koliko je trajao i projekat razmene strip autora i autorki, zajedno sa Francuskim institutom, Gradom Pančevo i Centrom za strip iz Angulema. Radovi predstavljaju projekte sa kojima su autori konkurisali na program ukrštenih rezidencija u okviru programa razmene koji su prezentovani komisiji koja je odbrala uži krug autora da bi nakon određenog vremena izabrala i pobednika iz obe zemlje koji će dobiti stipendiju, rekla je Monika Husar, direktorka agencija KomunikArt dodajući da su radovi nastajali u zemljama  iz kojih autori dolaze a i na strip rezidencijama.

Autori iz Srbije odlaze na dva meseca u Angulem gde su imali priliku da uz plaćeni rad i honorar stvaraju u centru za strip i ilustraciju, u najvećem međunarodnom centru za strip u Evropi koji je još poznat po velikom strip festival koji se organizuje jednom godišnje. Autori iz Francuske dolaze na mesec dana u Pančevo gde su imali priliku da se upoznaju sa lokalnom kulurnom scenom kao i sa scenom u Beogradu dok za svo vreme rade na svojim projektima. Na izložbi su predstavljeni radovi u određenoj fazi nastajanja a ima i radova koji su skice dok su neki radovi već objavljeni, kaže još Husar.

Imali smo sreće da ovu izložbu predstavimo u Parizu u okviru Srpskog kulturnog centra a Subotica je prva koja ima priliku da uživa u ovim radovima.

Ilija Jakovljević alternativnim stripom bavi se šest godina a odlučio je da crta sasvim spontono. Osnovnu priču za projekat smislio sam za par dana a potom strip adaptirao na deset strana što je prošlo pred komisijom, kaže ovaj mladi umetnik dodajući da su mu inspiracija alternativni strip i mange.

Ilija Jakovljević iz Srbije i Kler Bro iz Francuske bili su rezidenti u okviru drugog konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa. Ilija Jakovljević je tokom juna i jula 2021. bio rezident Kuće autora u Angulemu, a njega je odabrala stručna komisija iz ovog grada. Big Rock Energy naziv je projekta koji je Jakovljević prijavio na konkurs, a radi se o Sci-Fi komediji koja kroz lowbrow humor želi da ukaže na destruktivno ponašanje prema životnoj sredini, kao i važnost poštovanja različitosti. Kler Bro je na rezidenciji u Pančevu boravila tokom oktobra 2021, kada je bila i gošća sedmog izdanja Nova Festivala. Njen projekat je fiktivna priča u boji, okvirno naslovljena La Chiâle (Cmizdrenje), a koju bismo mogli lepše nazvati Sva u suzama ili Moderna plačljivica.

Prve godine Ukrštenih rezidencija za rezidente su 2020. izabrane Dragana Radanović iz Srbije i Alize de Pen iz Francuske. Stručna komisija u Angulemu je za rezidentkinju odabrala Draganu Radanović i njen projekat  Nova slika detinjstva – eksperimenti, koji istražuje konstrukciju detinjstva u stripovima i pronalazi nove načine pripovedanja o tom životnom periodu. Nakon uvida u portfolija, projekte i motivaciona pisma, komisija u Srbiji za rezidentkinju je odabrala strip-autorku Alize De Pen. Ona je u Pančevu razvijala svoj novi projekat, strip-album od 120 strana koji govori o nuklearnoj katastrofi, po scenariju Žan-Fransoa Žilijara, direktora organizacije Greenpeace u Francuskoj.

Anđela Janković iz Srbije i Leopold Pridon iz Francuske bili su rezidenti u okviru trećeg konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Anđela Janković je od 20. oktobra do 20. decembra bila rezidentkinja Kuće autora u Angulemu u Francuskoj, a nju je odabrala stručna komisija iz ovog grada. Njen nagrađeni projekat stripa Normal Events / Normalni događaji, koji je bio izložen i na Nova Festivalu u Pančevu, sačinjen je od više zasebnih priča o običnim ljudima iz Beograda. Prateći živote radnice u pošti, dostavljača hrane, kasirke, hranioca golubova, studenta i starog bračnog para, ove priče treba da prikažu nekonvencionalnu sliku stanovnika prestonice i izazove sa kojima se susreću. Leopold Pridon je boravio u Pančevu tokom oktobra 2022, kada je bio gost osmog izdanja Nova Festivala. Njegov projekat Aljoša je nestao prati Emili i Aljošu koji različito reaguju na smrt oca. Iako mlađa, Emili brine o svom bratu koji gubi tlo pod nogama.

Novembra 2021. godine u prostorijama Gradske uprave Pančeva potpisan je novi međudržavni Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija –  Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Narodne biblioteke Srbije, Grada Pančeva i Agencije KomunikArt, kada je obezbeđeno finansiranje projekta i u sledećem trogodišnjem ciklusu.

U okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Republici Srbiji, u Beogradu je 15. jula 2019. godine potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija – Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Agencije KomunikArt i Grada Pančeva.