Promocija knjiga Marijane Petrović, dobitnice nagrade “Mali princ”

Glumica Marijana Petrović, laureatkinja ovogodišnje Nagrade za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, predstavila je knjigu “Malo pozorište Duško Radović – 70 godina raznolikosti (monografija 1949-2019)” koju je priredila, kao i svoju autorsku knjigu “O glumcu sa lutkom”, u okviru pratećeg programa 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica. Monografija „Duško Radović – 70 godina raznolikosti“ nastala je povodom ovog velikog jubileja Malog pozorišta „Duško Radović“ u Beogradu.

„Koncepcija monografije je prilično neuobičajena, jer ne govori samo o predstavama uz prateće fotografije i istorijske podatke koji su ranije bili štampani, već sam je podelila na nekoliko blokova za koje smatram da su veoma bitni. Za Malo pozorište Duško Radović je karakteristična ta raznovrsnost u ponudi različitim ciljnim grupama. Oduvek je postojala lutkarska scena, pa se razvila dečija dramska scena. Onda smo došli do večernje scene, pa te iste scene za mlade, a na kraju je otvorena scena za bebe. Svaka od tih scena unutar monografije ima autore tekstova koji su za nju bitni“, istakla je Marijana Petrović.

Autorka knjige navela je da ova obimna monografija sadrži, između ostalog, i odlomke iz kritika, nabrojane predstave, manifestacije i nagrade, fotografije i imena onih koji trenutno rade u pozorištu. „Mislim da iz ovog materijala možete da zaključite mnogo o stvaraocima i o načinu rada u pozorištu, ali i o mom mišljenju kako bi trebalo da rade pozorišta za decu – već i samim tim kako sam koncipirala monografiju“, zaključila je Marijana Petrović. Ovogodišnja laureatkinja nagrade „Mali princ“ predstavila je i svoju knjigu „O glumcu s lutkom“, čija su dva dela posvećena čuvenom lutkarskom umetniku Sergeju Obrascovu, dok se treći bavi radom glumca s lutkom u savremenom pozorištu.

„Ovo je pogled iznutra, iz srži problema, sa scene, jedne glumice koja piše na osnovu svog glumačko-animatorskog iskustva i rada na predstavama sa lutkama različitih tehnika, a ne samo iz svog teatrološkog ili gledalačkog iskustva. Ona proverava, raspravlja ili opovrgava utvrđene stavove i predlaže nov način razmišljanja o svojoj temi”, navodi recenzent knjige dr Sava Anđelković, u odlomku koji je pročitala sama autorka. Marijana Petrović je dva dela knjige posvetila čuvenom Sergeju Obrascovu, jednom od najvećih lutkarskih umetnika 20. veka. O radu na knjizi je istakla: “Pročitala sam sve njegove knjige na ruskom jeziku, a onda sam iz svih tih knjiga sklopila njegovu životnu priču, razmišljanja o pozorištu uopšte i lutkarskom pozorištu. Ako sam se već odlučila da pišem o odnosu glumca i lutke, mislim da je on bio najidealniji kao primer, zato što je prvi uveo sistem Stanislavskog u radu za lutkarsku scenu. To nekako promiče ljudima jer o njemu pričaju kao animatoru, glumcu, direktoru i piscu, ali najvažnije je upravo to. Stanislavski je temelj svega“.

Autorka je navela da drugi deo knjige govori o tome šta su naši relevantni kulturni i javni radnici i vrhunski umetnici, koji su gledali Obrascova u svojim mladim danima ili kasnije, rekli o njemu. Treći deo knjige govori o radu glumca sa lutkom u savremenom lutkarskom pozorištu. “Naravno da razlikujemo pozorište Istoka i Zapada, a ja govorim o zapadnom koje najbolje poznajemo. Tu sam obradila mnoge segmente koji se tiču konrektnog praktičnog rada, počevši od sistema Stanislavskog kao azbuke glumačke umetnosti”, navela je ona.