Projekat “Putujemo kroz kulturu” uspešno priveden kraju

Mađarski kulturni centar “Nepker” organizovao je završnicu Interreg IPA projekta “Putujemo kroz kulturu”, koji je u proteklih godinu i po dana realizovan u saradnji sa kulturnim i omladinskim neprofitnim centrom „Hírös Agóra” iz Kečkemeta. Tom prilikom prikazana je video prezentacija koja predstavlja skup zajedničkih aktivnosti koje su sprovedene tokom projekta o radu Bartok Bele i Kodalj Zoltana.

Hajnalka Bodrogi, projekt menadžerka kaže da su tokom sprovođenja projekta tražili odgovore na pitanja koje su upravo i pomenuta dva kompozitora pokušali da pronađu, a to je kako tradicionalna muzika može da se spoji sa klasičnom.

“Hteli smo da vidimo kako može folklor da se uključi u 21. vek, u porodice, kako bi našoj publici to bilo interesantno, da deci ne bude dosadno, nego da vidimo šta možemo da ponudimo našim najlmađima koji koriste telefone, računare, da tradicija bude uvek interesantna. Bartok Bela i Kodalj Zoltan su bili prijatelji, kao što su umetničko društvo “Agora” iz Kečkemeta i “Rona” iz Subotice i mislim da smo zajednički preko ovog projekta našli tražene odgovore. Radili smo razne radionice, organizovali smo Porodične dane kako u Subotici, tako i u Kečkemetu, na Horgošu smo organizovali zajednički plesni kamp za učesnike i muzičare gde su oni postavili koreografiju i muziku koja je predstavljena publici na “Interetno” festivalu. Ja sam jako zadovoljna i moram da kažem da Nepker nije imao nikad bolju godinu kao što je ova za nama. Iako je materijalna situacija teška, mi smo uspeli da održimo naš rad, a taj rad obogatili smo i sa velikim iskustvom”.

Putem ovog projekta, a zahvaljujući Evropskoj uniji i Interreg IPA projektu, MKC “Nepker” nabavio je nove stolice, veliko platno, projektor i novi laptop.“Mislim da je subotička publika tokom čitavog decembra imala priliku da vidi ova sredstva, imajući u vidu da je u našim prostorijama organizovan veliki broj promocija, nastupa kulturno – umetničkih društava, muzičkih manifestacija i drugih dešavanja”, dodala je Hajnalka Bodrogi.

“Puni smo lepih utisaka povodom zajedničkih projektnih aktivnosti, sve plesne manifestacije, radionice i koprodukcije koje smo uradili kroz ovaj projekat donele su nam nove doživljaje, a posebno bi hteo da istaknem folklorni nastup gde su plesači iz Srbije imali priliku da se upoznaju sa foklornom tradicijom Mađarske, kao i mi sa njihovom. Svakako da želimo da nastavimo saradnju sa našim prijateljima iz Nepkera”, naglasio je Laslo Lukač, umetnički rukovodilac ansambla „Hírös Agóra” iz Kečkemeta.

“Mi smo jako puno dobili od ovog projekta, mogli smo se pokazati u drugim delovima umetnosti u kojima možda ne bi inače imali priliku, a ovaj projekat nam je omogućio i da saznamo neke novosti, kako mi kao umetnički rukovodioci, tako i plesači koji su se vrlo posvećeno pripremali za ovu koprodukciju. Ovaj projekat je za ciljnu grupu imao čitavu porodicu i sve generacije i zahvaljujući njemu imali smo mogućnosti da prikažemo tradiciju koju mi negujemo u našoj regiji, jer Subotica i Kečkemet su ista regija iako su gradovi iz dve različite države i tokom školskih časova i radionica smo prikazali našu tradiciju i čime se bave ove dve institucije tokom čitave godine. Ovim je i šira publika dobila priliku da se upozna sa našim radom, a ne možemo da ne istaknemo i tu emotivnu stranu i prijateljstvo koji su se stvorili između ova dva ansambla”, istakla je Viktorija Seči, umetnički rukovodilac folklornog ansambla “Rona”.