Vredno se paralelno radi na tri nove predstave u Narodnom pozorištu

Narodno pozorište Subotica je prepoznatljivo po svom visokom umetničkom dometu, inovativnom pristupu i kvalitetnoj produkciji. Iako se polako približavamo kraju još jedne sezone, obe drame, Drama na srpskom i Drama na mađarskom jeziku, vredno rade na novim projektima koji će svakako dokazati prethodnu konstataciju.

Sada kada imamo Osnivački akt, otvorila su nam se neka nova vrata. Premda je naš teatar i u prethodnom periodu gostovao na brojnim scenama i na svojoj sceni dočekivao goste iz drugih teatara, ovoga puta mogu da najavim nešto zaista senzacionalno. Konačno imamo mogućnost da, zajedno sa jednim teatrom iz druge države, sklopimo ugovor o koprodukciji i da naša zajednička predstava premijerno bude izvedena, prvo u Puli, a onda i u Subotici“- rekao nam je upravnik Narodnog pozorišta, Miloš Nikolić.

Prva proba komedije Narodni poslanik koju naša kuća radi zajednički sa Istarskim narodnim kažalištem iz Pule, održana je u Subotici. Predstavu režira Snežana Trišić, rediteljka koju ovdašnja publika dobro poznaje, a u njoj igraju Milan Vejnović, Minja Peković, Vini Jurčić, Ljubiša Ristović, Irena Tereza Prpić, Luka Mihovilović, Vladimir Grbić, Srđan Sekulić i Igor Greksa. Nakon proba u Subotici, ekipa odlazi u Pulu, gde je planirano da predstava premijerno bude izvedena 1. juna, a u novembru i u Subotici.

Ova saradnja predstavlja veliki korak napred za oba pozorišta i omogućava razmenu znanja, iskustava i umetničkih pristupa. Kada se pozorišta udružuju i rade koprodukcije, to može da ima ogroman značaj za umetničku scenu u regionu, jer se na taj način razmenjuje najbolje što svaki teatar može da pruži. Koprodukcije daju mogućnost pozorištima da kombinuju svoje resurse, talente i iskustvo kako bi stvorili nešto novo i originalno. Kada se umetničke trupe udruže, svaka od njih može da doprinese nečemu drugačijem, čime se povećava kreativna energija i stvaraju se novi pravci za razvoj umetnosti. Ova saradnja takođe omogućava pozorištima da prošire svoju publiku, budući da će ona biti zainteresovana da vidi nešto jedinstveno.

Kao upravnik jedne kulturne institucije, Narodnog pozorišta u Subotici, vrlo dobro znam šta je sve potrebno da bi odlična predstava bila izvedena pred publikom. Tu svakako moram da zahvalim na razumevanju Sekretarijatu za kulturu garada Subotice. Svima je jasno da je osim kreativne crte, koja je u umetnosti najbitnija, tu  i nastojanje da se pozorišta finansijski održe. Kada želite da uradite nešto što nadilazi i umetničke i finansijske resurse, jer i sami znamo da je za dobru predstavu potrebno mnogo toga, lakše je ako se udružite sa drugim pozorištem i na taj način imate ulaganja sa dve strane, a sve zarad publike koja zaslužuje najbolje, naglasio je Nikolić.

Uporedo sa probama Narodnog poslanika teku i pripreme za novu predstavu, Kabare Jugoslovenke, koja je rezultat saradnje sa hrvatskim rediteljem Ivanom Leom Lemom, čiji će se ovaj autorski projekat premijerno naći pred subotičkom publikom 25. maja.

I to nije sve… Drama na mađarskom jeziku, u probnoj je sali, gde sprema predstavu Iglic o svetu koji postoji uporedo sa našim. U ovom delu savremene engleske spisateljice Keril Čerčil, prepliću se priče na samoj granici bajkovitog i stvarnog. Uloge tumači šestoro glumaca, a predstavu režira mlada rediteljka iz Subotice, Ana Šifliš. Ovaj zanimljiv projekat će biti poslednja premijera u sezoni i zakazana je za 12. jun.

Moram da naglasim da ovako raznovrsnu i bogatu sezonu zaista smatram velikim uspehom, a to je moguće samo uz angažovanje zaposlenih, dok se posebno zahvaljujem Gradonačelniku Stevanu Bakiću na svesrdnoj podršci, završio je Nikolić.