Počeo 29. Međunarodni festival pozorišta za decu

Juče je u Dečjem pozorištu svečanom ceremonijom otvoreno 29. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 23. septembra i održava se na nekoliko lokacija u Subotici, a u glavnom programu je na repertoaru 14 predstava ansambala iz Italije, Bugarske, Mađarske, Francuske, Hrvatske, BiH (Republike Srpske), Španije, Izraela, Indonezije, Grčke, kao i domaćih pozorišta. Ulaz na kompletan program festivala je besplatan.

“Izuzetna mi je čast što sam u prilici da vas večeras u ime grada Subotice, i u svoje lično ime, pozdravim na početku jedne, i za naš grad i za našu zemlju, veoma važne manifestacije kakva je Međunarodni festival pozorišta za decu. Subotica će, na naše veliko zadovoljstvo, od 18. do 23. septembra biti domaćin ovog festivala koji je svojim umetničkim dostignućima i doprinosom u lutkarstvu stekao veliki ugled širom Evrope i sveta, doprineo afirmaciji pozorišta za decu i pozorišne umetnosti, i uticao na kretanja i razvoj savremenog svetskog pozorišta za decu u celini. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici traje već 29 godina i jedan je od retkih festivala u svetu koji je održao kontinuitet, i nije prekidan ili odlagan zbog epidemije gripa ili Covida-19. I ove godine je tako, uprkos korona virusu, ekonomskoj, ukrajinskoj, i energetskoj krizi. U Suboticu stižu pozorišta iz ukupno 10 zemalja, sa 14 predstava, koje će doneti pre svega lutkarsku umetnost i koje će, verujem, našim najmlađim sugrađanima izmamiti osmeh na lica”, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Nagradu za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, dodeljena je glumici Marijani Petrović i Viktoru Šrajmanu – ruskom i izraelskom pozorišnom reditelju, glumcu, pedagogu, kritičaru, i jednom od vodećih stručnjaka u oblasti pozorišta lutaka.

“Dragi moji prijatelji, danas sam veoma srećan. Ovaj dan je veoma važan za moj život. Veoma sam uzbuđen. Subotica, Srbija, festival – moje srce ste vi, istakao je Viktor Šrajman.

 

Marijana Petrović je po uručenju nagrade rekla: „Zahvaljujem se na ovom priznanju koje, po mom mišljenju, pre svega ima kulturološki značaj. Velika je čast i obaveza naći se među onima koji su pre mene dobili ovo priznanje. Od velike većine njih sam učila, sarađivala sa njima, i družila se. Nadam se da su oni ponosni na mene, i nadam se da misle na mene u ovom trenutku. Ova statua – Mali, veliki princ – je nešto što nas spaja i znači da smo na istom putu. Zahvaljujem se i na milosti da celog života radim ono što volim. Pretpostavljam da nisam ovde samo zato što sam nagrađivana glumica – decenijama unazad sam sve svoje sposobnosti i stečena znanja koristila i predavala drugima za dobrobit ljudi, i pozorišta uopšte. Veliko hvala za doživotnu podršku u životu i radu Donki Špiček i mom kolegi, profesoru doktoru Savi Anđelkoviću. Budite mi zdravi, slobodni i svoji! To je sreća“.

Na ceremoniji otvaranja predstavljen je i Mladi žiri koji će proglasiti najbolju predstavu u Takmičarskom programu po mišljenju dece u sastavu: Relja Miković, Mila Popov, Iva Francišković, Nađa Berecki i Nika Vizin. Festivalski žiri čije odluke će biti saopštene na ceremoniji dodele nagrada i zatvaranja festivala u petak, 23. septembra su laureati Malog princa i irska praktičarka umetnosti za decu u najranijem dobu Kliodna Nunan.

U umetničkom delu ceremonije nastupili su Dečji hor “Emanuil” iz Subotice s dirigentom i umetničkim rukovodiocem Rafailom Stokin; mladi subotički talenti Ognjen Orelj i Filip Nađ, učenici Osnovne muzičke škole sa odseka gitare u klasi profesorke Ljiljane Ostojić, a program je zatvorio klovn Arsa s Marsa. Takmičarski program festivala otvoren je na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici predstavom „Velika tvornica riječi” Pozorišta Mala scena iz Hrvatske, u režiji Morane Dolenc.