Otvorena izložba “Vibes” umetnica Anite Bakoš i Elene Kokai

U Savremenoj galeriji je u petak, 03. februara otvorena samostalna izložba slika “Vibes”, Anite Bakoš i Elene Kokai iz Sente, umetnica koje pripadaju različitim umetničkim poetikama, a koje u svojim radovima izvedenim u klasičnim slikarskim tehnikama istražuju intimističke prizore, tragajući za atmosferom spokoja i povratka u neko unutrašnje, sigurno mesto ili istražuju mogućnosti apstraktnog izraza kroz preplitanje spontanosti i kontrole. Ovom izložbom, Anita i Elena su se prvi put predstavile subotičkoj publici.

Uglavnom me inspirišu svakodnevni događaji iz moje neposredne okoline. Volim da se sećam i preko fotografija bljeskova doživljaja, trenutaka, utisaka. Oni se naknadno pretvaraju, odnosno pripitomljavaju u slike-želje i oblikuju u kompozicije na platnu. Junaci mojih slika ponekada su usamljene figure u nekom intimističkom okruženju, to su beton, zid, pesak, voda, koje egzistiraju u stanju promenjene percepcije vremena, dok su ponekad nagomilane, stapaju se jedna u drugu, multipliciraju same sebe, stvarajući boje, odnosno prostore koji čekaju da budu osvojeni. Pozivam posmatrača u jedan spokojan svet. Kroz nesputano šaranje, igru, dospevam u specifično stanje koje mogu opisati kao strujanje koje me vraća u detinjstvo i gde svaki put iznova preživljavam ove trenutke sreće, koji sami po sebi mogu biti cilj i izazov, ističe Anita Bakoš.

U 2021. godini nastala je prva slika ovog ciklusa, pod nazivom EKG. Bio je to nastavak procesa kojem su prethodili radovi iz 2013 i 2014. godine. U protekle dve godine dok su nastajale, slike su evoluirale i diktirale određeni ritam i imam utisak da ovaj proces može biti beskonačan. Ispitivala sam izražajnu moć apstrakcije, tražila spoj i ravnotežu spontanosti i kontrole, vežbala povlačenje, vršila iskopavanja u podsvesnom, materijalizovala unutrašnju potrebu. Mark Rotko i Hiroši Sugimoto su bez sumnje vrlo uticali na mene, tako da doživljavam ovu seriju radova i kao svojevrstan omaž njima dvojici. Ako sam uspela da zagrebem površinu kolektivnog nesvesnog, zatalasam močvaru u kojoj se rasplinjuje ego, onda se nadam da će publika da uroni u njene plodne, vibrantne prostore i pronađe izvor energije, mir i kontemplaciju, kaže Elena Kokai.

Anita Bakoš je rođena 1980. godine u Senti. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grupi za slikarstvo u klasi Jovana Rakidžića. Imala je šest samostalnih izložbi u Novom Sadu, Vrbasu, na Paliću, u Adi, a učestvovala je i na više od dvadeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. 2006. godine osvojila je drugu nagradu „Vamadisz“ za ilustracije pesama Jožefa Atile, iste godine nagradu Galerije Matice srpske na konkursu “Španija – pogled sa strane“, 2007. godine dobitnica je priznanja “Perspektive”, a 2015. godine učestvovala je na Senćanskoj tradicionalnoj likovnoj koloniji u slikanju akvarelom. Trenutno radi kao nastavnik crtanja i slikanja u senćanskoj Gimnaziji za talentovane učenike“ Boljai“.

Elena Kokai je rođena 1972. godine takođe u Senti. Slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sad završila je 2000. godine u klasi profesora Dušana Todorovića. U Gimnaziji „Boljai“ predaje crtanje i slikanje od 2008. godine, a samostalno je izlagala u Novom Sadu i Senti. Učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama u Novom Sadu, Senti, Bačkoj Topoli, Subotici, Segedinu, Sentandreji, Budimpešti i Brežicama, kao i u Likovnim kolonijama u Senti, Staroj Moravici, Paliću, Sentandreji i Budimpešti.

Izložba će se moći pogledati do kraja februara, a pratiće je ilustrovani katalog sa tekstom Korine Gubik.