Održan koncert “U čast predaka, za budućnost potomaka”

Pravoslavno sportsko udruženje „Sveti Srb i ja“ i Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva, organizovali su proteklog vikenda u Subotici koncert “U čast predaka, za budućnost potomaka”, na kojem su nastupili umetnici sa Krfa, članovi Simfonijskog orkestra “Mikis Teodorakis”, Filharmonije “Liapades” i hora “Mihalis Kapodistrijas”.

Gosti i članovi ovih umetničkih sastava, potomci su onih Krfljana koji su naše pretke 1916. godine prihvatili kao svoje, okrepili ih, oporavili, a koji su nakon povratka na Solunski front 1918. godine, u junačkom jurišu koji nije mogla da stigne francuska konjica, oslobodili otadžbinu i podarili slobodu stanovništvu.

Kostas Lesis, gradonačelnik južnog Krfa i predsednik društva grčko-srpskog prijateljstva, zahvalio se na pozivu i mogućnosti da posete Suboticu i predstave se sa svojom muzikom.

“Nas spajaju mnoge stvari i mi smo odlučili da svake godine radimo na ovakvim dešavanjima. Pored ovakvih događanja, zacrtali smo i jedan cilj, da napravimo dečiji kamp koji će prihvatiti srpsku decu u našem delu južnog Krfa, kao što svake godine kod nas dolaze najveće srpske zvanice i odaju pomen na Vidu i Krfu srpskim vojnicima koji su dali svoj život za našu slobodu. Mikis Teodorakis je izvođač koji sa svojim pesmama spaja naša dva bratska naroda, koji su bili i ostaće prijateljski narod za sva vremena”, naglasio je Lesis.

Prihod od prodatih ulaznica namenjen je za izgradnju dečijeg obrazovnog kampa na Krfu, kako bi buduće generacije mladih u što većem broju i na duži vremenski period mogle posetiti i prošetati “cipelama slavnih predaka” na Krfu, ostrvu Vido, posetiti Plavu grobnicu, kako bi videli, doživeli i naučili istoriju na mestu gde se ona dogodila.