Od 24. do 29. oktobra u Subotici se održavaju Dani Vojvođanskog mađarskog glumišta

Dani Vojvođanskog mađarskog glumišta održaće se u Subotici od 24. do 29. oktobra po 20. put, u znak sećanja na 29. oktobar 1945. godine, kada je u Narodnom pozorištu odigrana prva predstava “Veštičin ples” Balaž Bele, reditelja Pataki Lasla, koji je bio jedan od osnivača Narodnog pozorišta.

“Prateća manifestacija, gostovanja, izložbe i promocije knjiga, svake godine ovaj događaj čine svečanijim. Glavni događaj biće Gala veče u okviru kojeg će biti dodeljena nagrada “Patakijev prsten”, jedna od najprestižnijih pozorišnih nagrada, koja se dodeljuje glumcima koji igraju predstave na mađarskom jeziku u Vojvodini”, kaže Igor Lerić, pomoćnik direktora Narodnog pozorišta.

Za nagradu su nominovani Banka Livija, za ulogu u predstavi “Kad te Bog ritne u stomak”, koja je realizovana u koprodukciji pozorišta “Kostolanji Deže” i Novosadskog pozorišta, Hajdu Tamaš za lik u predstavi “Živi pesak”, Arpad Mesaroš za ulogu Ričarda u pozorišnom komadu “Ričard III” Novosadskog pozorišta, Čila Palmer za ulogu Maše u ostvarenju “Tri sestre” koja je igrana u subotičkom Narodnom pozorištu i Aron Silađi za ulogu Ivana u predstavi “Art” koja je igrana u Mađarskom kamernom teatru u Senti. Na listi nominovanih su još dva umetnika iz prethodne sezone, a to su Timea Filep za ulogu Ane u predstavi “Ana Karenjina” i Atila Nemet za ulogu Karenjina.

Prvog dana 24. oktobra, biće odigrana Molijerova predstava “Učene žene”, koju će izvesti glumci Amaterskog pozorišta “Mara” iz Bačke Topole, koji su na 26. Susretu vojvođanskih amaterskih pozorišta osvojili nagradu “Laslo Pataki” za najbolju predstavu susreta. 25. oktobra u 17 časova, u Savremenoj galeriji biće postavljena putujuća izložba koja predstavlja životno delo ovog reditelja, koju će pratiti fotografije najznačajnijih pozorišnih predstava koje je režirao, s obzirom da je Mađarska akademija umetnosti proglasila 2020. godinu za godinu komemoracije Đerđa Haraga. 28. oktobra gostovaće Novosadsko pozorište sa predstavom “Nevidljiva deca” Ane Terek, koja je ekskluzivno napisala ovu dramu koja se bavi odrastanjem, problemima i odnosima sa odraslima. 29. oktobra na sceni “Jadran” održaće se Gala veče, na kojem će biti dodeljena nagrada “Patakijev prsten”, a predstaviće se produkcija Akademije umetnosti.

“Ove godine selektor je bio glumac i profesor Balaž Aron, a kao i obično nagrada će biti uručena na Dan mađarskog pozorišta. Članovi žirija su Tibor Balog, dramaturg, pozorišni kritičar i pisac, glumac, Šandor Laslo, reditelj i profesor i dr Agota Vitkai Kučera, operska pevačica i profesor Akademija umetnosti u Novom Sadu. Još jedan glas daju studenti novosadske akademije”, rekla je Petronela Kermeci, umetnička direktorica Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta.