Od 22. do 27. oktobra u Subotici će se održati Internacionalni Piano fest 2022

Subotica će od 22. do 27. oktobra biti domaćin 6. Internacionalnog Piano festa 2022, koji će na jednom mestu okupiti vrhunske umetnike iz Izraela, Japana, Srbije, Španije i Nemačke. Osim edukativnog, festival će imati i koncertni karakter, a održavaće se u Muzičkoj školi i u Velikoj većnici Gradske kuće.

Subotička publika će imati priliku da uživa u koncertima koji će se održavati svako veče od 19 časova, a ulaz će biti besplatan. Kako je objasnio predsednik udruženja “Electe” Miloš Radović, na programu ovogodišnjeg festivala biće tematske večeri, na kojima će se moći čuti originalni klavirski komadi i transkripcije savremenih kompozitora.

“Ono što je posebno zanimljivo je da će publika imati priliku da čuje i komade koji se retko izvode. Ovaj festival je svake godine imao humanitarni karakter, pa će tako biti i ove. Odlučili smo se da pomognemo našoj sugrađanki Melindi Sabo za njene hemoterapije, a iako je ulaz slobodan, postojaće kutije na ulazu u Veliku većnicu, gde će građani moći da ostave svoj dobrovoljni prilog”.

U sklopu ovogodišnjeg Internacionalnog Piano festivala, seminare za dva klavira koji će se održavati u Muzičkoj školi, vodiće istaknuti muzički pedagozi i reproduktivni umetnici iz Izraela i Japana, Juval Admoni i Tami Kanazava

“Ono što je veoma korisno za našu školu je to što će naši učenici i profesori dobiti dodatna znanja, usavršavaće se od vrhunskih umetnika koji su u našem gradu i to je i jedna velika čast, što će jedni takvi umetnici posetiti naš grad. To su umetnici koji ne mogu da se čuju svaki dan i mislim da je korisno da naši sugrađani dođu na te koncerte. Ovim predavanjima, učenici i nastavnici Muzičke škole dobiće dodatna znanja i svežinu, novi pristup i motivaciju za dalji rad, na čemu smo veoma zahvalni organizatorima što su odabrali baš našu školu”, istakla je Dragana Nikolić, direktorica Muzičke škole.