Izložba “Šest godina suživota: Gradski muzej i Likovni susret (1962. – 1967.)”

U Savremenoj galeriji će u petak, 24. februara sa početkom u 18 časova, biti otvorena izložba “Šest godina suživota: Gradski muzej i Likovni susret (1962. – 1967.)”. Gradski muzej ove godine obeležava 75 godina od osnivanja, a pod sadašnjim nazivom je osnovan 1948. godine u Rajhlovoj palati. Pored mnogih muzeoloških, zaštitarskih i izložbenih aktivnosti, pri muzeju je 1962. osnovana manifestacija i ustanova Likovni susret – Palić, koja danas funkcioniše pod imenom Savremena galerija.

Do tada je muzej realizovao izložbe savremene umetnosti u gradu i sakupljao savremeno stvaralaštvo za svoju zbirku. Pojavom i razvojem likovnih kolonija od 1952. godine, nastala je nova koheziona snaga i nove mogućnosti u savremenoj umetnosti, što je uticalo i na institucionalizaciju tih pojava. Subotica je do 1965. bila sedište sreza, pripadale su joj Sombor, Mali Iđoš, Senta i Bačka Topola od kojih su u ova dva poslednja mesta bile aktivne umetničke kolonije, posećivane i od strane subotičkih umetnika.

Međutim, uloga Likovnog sureta–Palić bila je prikaz rada umetničkih kolonija na teritoriji cele države, što ju je činilo jedinstvenom u odnosu na neke druge smotre savremene umetnosti u regionu. U tome se Gradski muzej Subotica pokazao kao partner i domaćin tokom prvih šest godina postojanja nove ustanove, koja je prošle godine slavila 60 godina života. “Izložba se realizuje sa željom da se prikaže deo umetničkog i dokumentarnog fonda Gradskog muzeja iz vremena suživota sa Likovnim susretom–Palić, u trajanju od 1962. do 1967. godine. U periodu od šest godina, delatnosti nove ustanove su bile integrisane u delatnost muzeja. Zbirka koja je nastala otkupljivanjem dela kroz aktivnost Likovnog susreta–Palić nalazila se u Gradskom muzeju sve do razdvajanja dve ustanove, tj. do osamostaljivanja Likovnog susreta 1969. godine. Na ovoj izložbi prikazujemo segment umetničkog fonda muzeja koji je otkupljen za zbirku sa izložbi Likovni susret–Palić u periodu od 1962 do 1967, ili je na ovim Susretima izlagan, a u muzejsku je zbirku dospeo naknadno. Ova dela pripadaju kako zavičajnoj, tako i jugoslovenskoj zbirci muzeja, a obe zbirke začete su od vremena osnivanja Gradskog muzeja. Ovo je prvi put da se sada prikazani korpus dela i dokumentacije izlaže objedinjeno i u novom kontekstu, kažu u Savremenoj galeriji.

Izložba će biti postavljena do 01. aprila, a tokom njenog trajanja organizovaće se prateći programi koji će biti blagovremeno najavljeni na http://sgsu.org.rs/ i na zvaničnim Facebook i Instagram stranicama Savremene galerije Subotica.