Izložba „Sačuvani tragovi: Subotica – grad dečjeg likovnog stvaralaštva” u Savremenoj galeriji

U četvrtak, 13. juna u Savremenoj galeriji sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine „Sačuvani tragovi: Subotica – grad dečjeg likovnog stvaralaštva”

Ove godine u sklopu jubileja 70 godina rada, Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, svim Subotičanima daruje ovu jedinstvenu izložbu.

Izložba „Sačuvani tragovi“, Subotica – grad dečjeg likovnog stvaralaštva, nastala je kao želja i svojstveni znak zahvalnosti, kao duboki naklon Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine prema mnogobrojnim subotičkim vaspitačima, učiteljima, likovnim pedagozima – metodičarima, koji su ostavili neizbrisiv trag u osavremenjivanju i razvoju nastave likovne kulture u našoj zemlji.

Njihovi tragovi baštine su u Centru.

Sve je započelo pedesetih godina prošlog veka, 16. maja 1954. u Novom Sadu, kada je Centar i osnovan, uporedo sa Društvom likovnih pedagoga Vojvodine, kao matična institucija i ishodište novih ideja i promena u nastavi likovnog vaspitanja i to od najeminentnijih likovnih pedagoga i umetnika poput dr Bogomila Karlavarisa, Jovana Soldatovića, Milana Mijačevića, Boška Petrovića, Radmile Ris Graovac, Emine Čamo Lorbek i drugih.

Magija dečjeg crteža započinje sa imenima i radom: Đerđa Boroša, Vere Matlari, Eve Kišferenc, Jožefa Tođeraša, Marije Ujhelji, Mihaila Imreša, Eržebet Kesegi i drugih.

Tokom sedam decenija, ljubav, snaga, energija, posvećenost, prenose se kao čista energija na sve novostasale vaspitače, učitelje i likovne pedagoge, te upravo ta čudesna energija nastavlja da deluje kroz mentorski rad:

Eve Malagurski, Hedvig Šoš, Ester Salai, Emilije Grubanov Martinek, Lajoša Vekonja, Ester Beneš, Andreje Salai, Viktorie Salme, Tereze Semeredi, Andreje Petraković, Ksenije Kovačević, Gabriele Farago, Anastazije Toldi, Tunde Galamboš i Marjane Nikić.

Sačuvane i važne tragove dečjeg likovnog stvaralaštva koji svedoče o vremenu  prošlom i o vremenu sadašnjem, kroz edukaciju, maštu i estetiku, ovi metodičari otisnuli su na papir i na srca svojih učenika.

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *