Izložba Đerđa Boroša u Savremenoj galeriji

 U subotu, 24. februara, u Savremenoj galeriji sa početkom u 17 časova biće otvorena samostalna izložba Đerđa Boroša a povodom još jednog značajanog jubileja, 90. rođendana ovog umetnika.

Boroš je obeležio kulturni a posebno likovni život našeg grada i jugoslovenskog kulturnog prostora kao slikar, grafičar, dizajner, likovni pedagog i organizator brojnih likovnih manifestacija.

Na ovoj izložbi će se predstaviti svojim novim slikama i izborom iz bogatog opusa Ex librisa. Izložba će biti otvorena do 16. marta.

 ***

U trenutku kada je Đerđ Boroš 1934. godine došao na ovaj svet, Rajhlova palata je slavila svoj trideseti rođendan. Raskošna secesijska građevina će decenijama kasnije postati važna tačka na mapi likovnih zbivanja jugoslovenskog kulturnog prostora.

Đerđ Boroš je još u mladosti doneo odluku da svoj radni vek ali i ceo život posveti likovnoj umetnosti i pedagogiji. Ovaj njegov izbor neumitno je doveo do nastanka, rekao bih, neraskidivih veza između mladog umetnika i naše kuće.

U ovoj godini Boroš slavi svoj 90. a Palata 120. rođendan. Lep i dugačak zajednički put koji zamišljam kao fino upredenu nit čije tkanje kontinuirano traje do danas. Svojim znanjem, neverovatnom energijom, brojnim umetničkim projektima koje je pokretao i u kojima je učestvovao, istrajnošću i posvećenošću, stvaralačkim aktivnostima kao i pedagoškim radom, Boroš je bio i ostao prisutan u umetničkom životu Subotice kao izuzetno značajna ličnost.

Dakle, reč je o jubilejima, datumima koji se dodiruju u vremenu ali pre svega i mnogo važnije, reč je o isprepletenim životima umetnika i institucije.

Ova slavljenička, jubilarna postavka nastala je izborom iz Boroševog aktuelnog slikarskog ciklusa i radova na temu Ex libris-a.

Slike su oblikovane u formi teme sa varijacijama, u većim ciklusima. Centralni motiv, fikcija vojvođanskog, ravničarskog pejzaža, stilizovana i svedena, javlja se u ritmovima, ponavljanjima i pauzama, stvarajući dinamične nizove površina, naglašavajući njihovo kretanje jakim kontrastima boja, uglavnom komplementarne skale. Boroš koristi motiv ravnice koji je po svojoj prirodi  miran i suzdržan u svom minimalizmu i onda ga pretvara u dinamičnu viziju imaginarnog prostora.

U ciklusima Ex libris-a Boroš je pokazao koliko voli grafiku i grafički izraz. Koristio se raznim tehnikama, od bakropisa i akvatinte, preko linoreza pa sve do novih digitalnih grafičkih rešenja.

Ovde je Boroš objedinio svoja grafička i dizajnerska iskustva. Raznolikost, duhovitost kao i  majstorstvo izrade samo su neki od izraza koji opisuju ovu divergentnu kolekciju.

Ovom izložbom, nit se nastavlja.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *