15. “Božićna izložba” – Božićnjaci imaju budućnost kod mladih

U organizaciji KUD “Bunjevka”, udruženja građana “Bunjevačka kasina” i Bunjevačkog omladinskog centra, na Otvorenom univerzitetu upriličena je 15. “Božićna izložba”, na kojoj su pored rukotvorina i ukrasa povodom nadolazećih praznika predstavljeni i Božićnjaci, jedinstveni kolači koji simbolizuju dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Na izložbi je prikazano preko 25 Božićnjaka, koje su izradile članice Sekcije narodnih rukotvorina KUD “Bunjevka”, a predstavljene su i fotografije sa prethodnih četrnaest izložbi. Tamara Babić, predsednica UG “Bunjevačka kasina”, napomenula je da je u saradnji sa brojnim bunjevačkim udruženjima prošle godine održana radionica izrade Božićnjaka u kućnim uslovima, kojima svake godine žele da doprinesu upravo ovim izložbama.

“Ono što je važno istaći je rad sa najmlađim uzrastom i tom nekom srednjom generacijom koja je zainteresovana za negovanje bunjevačke tradicije, tako da udruženi zajedno smatramo da ova tradicija u povodu božićnih praznika treba da se nauči i neguje i kod mlađih generacija. To su većinom žene koje izrađuju Božićnjake, a mi želimo da one svoje znanje ostave za buduća pokolenja, tako da je cilj ovih izložbi rad na radionicama iz kojih na kraju proizilaze ovakvi radovi. Ja sam imala želju da naučim, moram da kažem da izrada jednog Božićnjaka nije jednostavna, treba zaista 10 sati vremena da se izdvoji. Pogotovo za figure da bi imale izgled i estetiku, treba vam sigurno nekoliko sati, pa onda ide sušenje, ukrašavanje i stavljanje na Božićnjak, jer svaka figura ima svoje mesto, a kako bi on bio što lepši i bolji to mora da se ispoštuje. Mislim da je zanimljivo i smatram da ćemo radom sa više udruženja stimulisati upravo tu srednju generaciju, jer ovo je zaista nešto prelepo i jedinstveno”, istakla je Babić.

Da Božićnjak ima svoju budućnost dokazuje nam naša mlada sugrađanka Jovana Francišković, koja se izradom Božićnjaka počela baviti još u osnovnoj školi, a svo znanje naučila je od njene bake.

“Sva unučad su to radila i ove godine kao i svake prethodne. Zanimljivo mi je, ona hoće što više da nas uvede u tradiciju, da imamo neku naviku i da to prenesemo dalje. Po meni je Božićnjak neko ko nije imao Betlehem, međutim nije bilo tako, baka mi je rekla da je to bila jedna vrsta poštovanja nekome ko je živeo na selu pa nije mogao ići u crkvu i na taj način je posvećivan kolač da on predstavlja Svetu misu. Pravile smo Božićnjak i ove godine, ovaj put smo jako brzo napravili sa mamom i sestrom, za pola sata smo završile figurice, a sam kolač je baka pravila”, kaže Jovana.

Kako ističe Kata Kuntić, predsednica KUD “Bunjevka”, izložba je organizovana povodom pokretanja procesa zaštite Božićnjaka kao nematerijalnog kulturnog nasleđa Bunjevaca.

“Prijava je gotova i predata tamo negde u martu mesecu, mislim da je sada vreme da to i nastavimo, da se pokaže šta smo radili, a moram reći sve uz pomoć Marije Bošnjak koja je izlagala i na tom prvom festivalu. 1998. godine jedva da smo pronašli Božićnjak da izložimo, stvarno je bilo jako malo njih koji znaju da ih naprave, a evo sada po ovih 27 ipak se vidi da sve ovo nešto vredi i da ne radimo samo mi. Rade to i druga udruženja poput instituta “Ivan Antunović” i udruženja iz Male Bosne, ali ja sam jako zadovoljna, posebno što imam moje saradnike. Naše članice i prijateljice su se odazvale na izložbu sa ovim izuzetno lepim eksponatima, to je već ono savremeno što u današnje vreme moramo ukrasiti za Božić i Novu godinu, ali mislim da Božićnjak ispod jelke mora biti svake godine. Kada je reč o mladima, moram reći da imamo jednu grupu predškolskog uzrasta iz Male Bosne, a ove godine održano je oko desetak radionica izrade Božićnjaka, u kojima je učestvovala i OŠ “Đuro Salaj”, a održavane su i privatne radionice”, naglasila je ona.