IntervjuAktuelno

Davor Skenderović: Održao sam obećanje dato dedi

Naš sugrađanin Davor Skenderović jedan je od dobitnika priznanja “Najbolji radnik” za treći kvartal 2022. godine, u kategoriji “Najbolji poštar” koje mu je dodelila “Pošta Srbije”. Na poziciji poštara/dostavljača zaposlen je proteklih šest godina.

Kada se na društvenim mrežama pojavila informacija o pomenutom priznanju, ispod nje su se nizale brojne pohvale, pozitivni komentari i lepe reči, koje su mu uputili kako njegovi sugrađani, tako i klijenti koje obilazi svakodnevno. Trenutno radi u Pošti 6 u Aleksandrovu, a kako ističe, već od malih nogu je znao da želi da se bavi ovim poslom. Kada sam imao četiri godine, gledao sam mog dedu koji se takođe bavio ovim poslom i rekao mu da ću i ja biti poštar kada odrastem. Mnogo godina kasnije, moj prijatelj i komšija, a sada i kolega Arpad Sekulić me je upitao da li bi želeo da radim kao poštar i mogu vam reći da nisam puno razmišljao. U kratkom vremenskom roku sam primljen i na taj način sam održao obećanje dato dedi, kaže Davor.

Na pitanje koliko je posao poštara generalno težak i sa kakvim se svim situacijama susreće u svakodnevnom radu, Davor odgovara: Pre bih ga nazvao odgovornim poslom. Mi kao radnici pošte imamo zadatak da svaka pošiljka bude isporučena na pravu adresu u određenom roku. Poteškoće nam mogu praviti vremenske (ne)prilike i kvar prevoznog sredstva. Pozitivna atmosfera i uzajamno poštovanje svih zaposlenih mora biti na nivou. To je ono nešto što nas drži, da zajedno idemo napred i ne razmišljamo o promeni posla”.    

Ističe da posao poštara podrazumeva konstantni kontakt sa ljudima, a prema njegovom mišljenju svaka osoba koja se bavi ovim poslom mora da poseduje ljubaznost, poštenje i odgovornost, kako prema strankama, tako i prema svojim koleginicama i kolegama. Trudim se da ostvarim što prisniji odnos sa strankama, ali uz poštovanje i razumevanje moje uloge. U određenim situacijama u svom svakodnevnom radu, kao prevozno sredstvo koristi i bicikl, a imajući u vidu da tokom dana ne pređe mali broj kilometara, Davor je na ovaj način spojio lepo i korisno, jer voli svoj posao, ali i biciklizam. Bicikl sam zavoleo kao tinejdžer, a ta naša ljubav traje i danas. To mi je bila olakšica na početku bavljenja ovim poslom, jer sam bio fizički spreman na kilometre koji su me čekali. Mada, održavanje kondicije i boravak na svežem vazduhu bih preporučio svakome”, ističe naš sagovornik.

Kao i u svakom poslu, svaki novi dan je nova avantura. U zanimanju koje zahteva svakodnevnu komunikaciju sa klijentima i ljudima dešavaju se svakakve situacije, a Davor ističe samo one pozitivne, jer negativnih kaže gotovo i da nema. Neke od tih meni dragih situacija su trud divnih ljudi da pomognu. Nekada to bude kroz preko potrebne informacije vezane za naš posao na terenu, a tu budu i personalizovani pokloni bakica, kao što je izrezbareno ukrasno guščije jaje sa mojim imenom, dok mi je druga gospođa isplela zimske čarape. Jedan od interesantnijih poklona je bundeva od sedam kilograma. Do kraja radnog vremena sam razmišljao da li će mi korpa izdržati teret.

Posao je kako kaže vremenom zavoleo i trenutno ne razmišlja o promeni, a saznanje da je dobio nagradu “Najbolji zaposleni” ga je jako iznenadilo. “Moram da kažem da me je nagrada jako iznenadila, jer dobiti priznanje ovakvog tipa je izuzetno lepo, ali i obavezujuće za budući rad. Pohvale stranaka sa terena su posebne. Mogu im samo reći: Hvala vam na svemu što ste rekli, napisali o meni. Zahvalio bih se i mojim divnim koleginicama i kolegama, jer su svi oni dali svoj doprinos kroz ozbiljan pristup radu. Zbog vas ću biti još bolji i kao radnik i kao čovek.