HronikaAktuelno

Pet električnih bicikala putnici sakrili u unutrašnjost polovnog frižidera

Jedan od najčešćih izgovora koje carinici čuju od putnika prilikom otkrivanja prekršaja je da robu nisu prijavili jer su to zaboravili ili je, pak, namenjena za poklon. Tako su i tokom proteklih dana zaplenjeni neki neobični ”pokloni” koje su putnici zaboravili da prijave: pet skupocenih električnih bicikala.

Kada je 10. septembra na granični prelaz Kelebija u jutarnjim časovima pristigao autobus sa prikolicom, carinici nisu ni slutili da će ubrzo u njemu zateći tovar od čak 5 vrednih električnih bicikala. Pošto se radi o kabastoj robi, njeno skrivanje je praktično nemoguće, pa je dovoljno bilo da carinik malo pomeri crni najlon u koji su oni bili uvijeni i vidi da se radi o predmetima koji su morali biti prijavljeni, a koje niko do tog trenutka nije ni pomenuo.

Kao vlasnik neobičnog tovara prijavio se vozač autobusa, 46-godišnji domaći državljanin, koji je na pitanje zašto nije prijavio bicikle, koji zajedno vrede gotovo 6.000 evra, cariniku rekao da je zaboravio to da učini jer je reč o poklonima koje je poneo članovima porodice. Među neprijavljenim ”poklonima” se našlo čak pet bicikala, čija vrednost iznosi od 800 do 1.500 evra, a najskuplji među njima su ”MTB WHEELER” i ”GHOST ESQUARE”.

U Upravi carina naglašavaju da nije sporno da putnici kao deo svog prtljaga mogu da nose i poklone, ali ukoliko nameravaju da budu oslobođeni obaveze plaćanja uvoznih dažbina, onda to moraju biti stvari čija vrednost ne prelazi vrednost od 100 evra, jer toliko iznosi povlastica koju imaju domaći državljani. “Stvari koje ne prelaze taj iznos, domaći putnici ne moraju da prijavljuju, niti da za njih plaćaju uvozne dažbine, dok su predmete veće vrednosti dužni da prijave i za njih plate uvozne dažbine”.