AktuelnoHronika

Na Horgošu sprečen pokušaj krijumčarenja manjih količina droge

Tokom proteklog vikenda, carinici su na graničnom prelazu Horgoš otkrili i sprečili pokušaj krijumčarenja manjih količina droge, vešto skrivenih na neobičnim mestima.

24. februara osujećen je pokušaj krijumčarenja 40,5 grama kokaina zapakovanog u dve vrećice i skrivenog u rancu koji je bio prijavljen kao pošiljka. Pregledom prtljaga autobusa albanskih registarskih oznaka, koji se sa 33 putnika iz Brisela uputio ka Tirani, vozači su na pregled dostavili i spisak pošiljaka preuzetih na prevoz, među kojima se nalazio i jedan sumnjivi ranac. Detaljnom kontrolom utvrđeno je da se u rancu među garderobom nalazi zavežljaj sa dva grumena kokaina uvijena u plastičnu foliju. Želeći da neutrališu miris droge, krijumčari su zamotuljke kokaina uvaljali u rasutu kafu i nekoliko čenova belog luka, što im nije donelo željeni rezultat.

26. februara kod 36-godišnjeg stranog državljanina, otkriveno je oko 2 grama metafentamina. U unutrašnjem džepu jedne od tri jakne koje je pomenuti putnik nosio na sebi, otkrivena je plastična vrećica sa kristalnim prahom, epruveta sa nepoznatom tečnošću bledo žute boje, špric sa tečnošću braon boje, 10 nepoznatih tableta bele boje, kao i jedna vrećica sa kristalnim prahom skrivena u unutrašnjosti metalnog priveska za ključeve. Iz Uprave carina podsećaju da je prenos psihoaktivnih supstanci preko granice zabranjen, bez obzira na vrstu i količinu, a ukoliko je reč o sredstvima za uobičajenu terapiju, putnik je dužan da kod sebe ima dokaz o neophodnosti korišćenja takve vrste lekova u svrhu terapije (mišljenje lekara, odnosno lekarski recept).