Carinici na Horgošu zaplenili skoro 100 hiljada evra neprijavljenog novca

Carinici su juče na graničnom prelazu Horgoš u saradnji sa policijom, u tri navrata uspeli da spreče krijumčarenje novca, tom prilikom zaplenivši skoro 100.000 evra koje putnici nisu prijavili.

Najpre je oko 10 časova na ulazu u zemlju za detaljan pregled izdvojen automobil “audi“ nemačkih registarskih oznaka, kojim su dvojica putnika putovala iz Nemačke ka Srbiji. Na uobičajeno pitanje carinika o robi za prijavljivanje, obojica su tvrdila da sa sobom nose samo lični prtljag što je i potvrđeno. Međutim, na pitanje koliko gotovog novca nose sa sobom, suvozač je prijavio 2.500 evra, dok je vozač rekao da kod sebe ima oko 5.000 evra. To je bilo daleko manje od onoga što su carinici kod njih pronašli tokom pregleda, jer se ispostavilo da suvozač u ličnoj torbici nosi čak 90.400 evra, a vozač 14.600. Nakon što im je vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, do okončanja sudskog postupka privremeno je zadržana suma od ukupno 85.000 evra.

U drugom slučaju zabeleženom oko 17:30 časova za detaljnu kontrolu je izdvojen “BMW“ nemačke registracije, kojim su iz Nemačke ka našoj zemlji putovala dvojica stranih državljana. Oni su prilikom susreta sa carinicima rekli da imaju po 10.000 evra kod sebe, da bi potom kontrolom kod njih bila pronađena suma od 31.570 evra. Putnicima je vraćen dozvoljeni iznos deviza, dok će o sudbini preostalih 11.570 evra odlučivati nadležni sud u prekršajnom postupku.