Do 31. jula nove ograničene cene osnovnih životnih namirnica

Vlada Srbije usvojila je Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, tako da cene brašna tip T-400 glatko u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma i tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, jestivog suncokretovog ulja u pakovanju od jednog litra, kao i svinjskog buta, ne prelaze nivo na dan 15. novembar 2021. godine.

Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 posto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme biti veća od 113,99 dinara, maksimalna cena belog kristal šećera po kilogramu u svim pakovanjima ne sme prelaziti 96,99 dinara, cena belog kristal šećera u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma ne sme biti veća od 80,00 dinara, dok cena šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 88,00 dinara po kilogramu.

Kako se ističe, ograničenje cena se ne odnosi na snižene cene rasprodaja, sezonskih sniženja ili akcijskih prodaja, već na redovne cene, odnosno cene pre sniženja. Uredba stupa na snagu danas, a važi do 31. jula, a doneta je zbog zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena roba ograničenih Uredbom, koje su izuzetno važne za snabdevanje potrošača, a prevashodno ugroženih kategorija, navodi se u saopštenju Vlade.

Na sednici je doneta i Uredba o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte i Odluka o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590, koja ima za cilj sprečavanje potencijalne nestašice ovog proizvoda, prouzrokovane globalnim poremećajem na tržištu derivata nafte i u cilju obezbeđenja sigurnog snabdevanja tržišta Republike Srbije derivatima nafte.