Ambasador Žiofre: Kompanija “Boysen Abgassysteme” je primer budućnosti na delu

Ambasador Emanuel Žiofre posetio je i nemačku kompaniju “Boysen Abgassysteme”, koja posluje u okviru Privredne zone Mali Bajmok, kako bi video konkretan primer investicije koja dolazi iz Evropske unije.

Prema ambasadorovim rečima, Evropska unija je najveći trgovinski partner Srbije i najveći investitor koji je u mnogome povećao nivo stranih investicija koje dolaze u Srbiju. Dodao je da je ova fabrika dobar primer evropskog vrednosnog lanca, gde iz različitih zemalja dolaze delovi i ugrađuju se i pokazuje da se na zajednički može postići mnogo toga na razvoju ekonomije svih zemalja.

“Ova kompanija je doprinela razvoju privrede ovog dela Srbije ne samo otvaranjem novih radnih mesta, jer trenutno u ovoj fabrici radi 188 ljudi, a plan je da u bliskoj budućnosti broj zaposlenih dostigne 500 radnih mesta, nego i donošenjem korporativne kulture, odnosno određenog standarda u uslovima rada i kada govorimo o standardima bezbednosti na radu, ekološkim standardima, što govori o kvalitetu radnih mesta, tako da je to još jedan segment doprinosa ove fabrike poslovnoj zajednici u Subotici”. Ambasador Žiofre je naglasio da je ovo primer da Srbija i Evropa imaju istu budućnost, dodajući da je evropska budućnost Srbije u ovoj fabrici već počela. “Ovde smo videli snažnu integraciju gde sa jedne strane imamo kapacitete rukovodilačkih veština i radnu snagu iz Srbije koja je spojena sa evropskom investicijom i imamo jednu pobedničku situaciju. Naravno, neophodno je da i dalje i u drugim segmentima dodatno integrišemo Srbiju, sve do njenog punopravnog članstva u Evropskoj uniji, a ono što smo ovde videli je budućnost na delu”.

Gradonačelnik Stevan Bakić je istakao da je Privredna zona Mali Bajmok u okviru koje funkcioniše subotička Slobodna zona motor privrednog razvoja grada Subotice i generator velikog broja zapošljavanja i napomenuo da je otvaranje fabrike “Boysen Abgassysteme” jedna od najvećih investicija na teritoriji Grada Subotice.

“Ovo je jedna fascinantna slika koju sam ja već video, a sada se to ponovo potvrđuje. Potpuna automatizacija proizvodnje i ono što se posebno ističe, to je taj sistem bezbednosti rada i zaštite na radu koji je maltene stoprocentan. Ovo je najbolja poruka za sve buduće investitore, jer je opšte poznato da je Nemačka izuzetno oprezna po pitanju investicija u određenim državama i na određenim lokacijama, jer oni jednako posvećuju pažnju ispitivanju rizika tržišta i kada imamo podatak da je od 11 kompanija koje funkcionišu u Privrednoj zoni Mali Bajmok šest iz Nemačke, to je jasna poruka za sve buduće investitore i ko god želi da radi na teritoriji grada Subotice, dobrodošao je”, rekao je gradonačelnik.