DruštvoIntervjuAktuelno

Željko Šuput – Marsa: Nedostajaće mi naša druženja

Željko Šuput poznatiji kao Marsa bio je bliski prijatelj Kornelija Bate Kovača koji kaže da će mu najviše nedostati druženje sa njim.

Prvo sam upoznao Kornelijevog oca sa kojim sam sarađivao na festivalu Omladina, a njih dvojicu sam naknadno upoznao . Kada je obeležavano 25 godina festivala Bata je bio predsednik žirija i tada smo se baš zbližili da bi 2000. godine kada se vratio iz Španije došao u matičnu kancelariju da me potraži, seća se Marsa i ističe da su tada uradili seriju koncerata po Vojvodini po manjim salama, u intimnoj atmosferi koje nisu mogle da prime više od 300 ljudi. Kada sam se razveo, pružio mi je ključeve od kuće i rekao: „Kuća je sama i tam dobro ćete doći jedno drugom“, dodaje sa setom Marsa nekada poznati subotički DJ i organizator mnogih muzičkih događaja a onda dodaje da mu je drago što je Bata u njega imao ogromno poverenje. Marsa još kaže da mu je mnogo lakše bilo raditi sa velikim umetnicima kao što je Kornelije Bata Kovač.

Meni je mnogo teže bilo raditi sa lokalnim umetnicima iako to zvuči malo blesavo ali je istina. Sa Batom smo lako i dobro sarađivali, imao je poverenja u mene i uvek je tražio mišljenje slušaoca muzike. Uvek mi je govorio dok smo preslušavali neki materijal da kažem šta mislim i ja začuđeno pitam zašto pita mene. Tada mi je rekao: „mi smo u svojoj muzici a ti slušaš i druge i imaš širinu“, dodaje on.

Željko je živeo u kući Kornelija Kovača a kada bi Bata dolazio u Suboticu živeli bi, kako kaže, u istoj kući a kada bi Željko odlazio kod Kornelija u Beograd spavali su čak i u istoj sobi, kako bi mogli da pričaju do kasno. Moj mlađi sin razbio je prozor na kući i ja sad zovem Bazu da mu kažem šta se dogodilo a on mi kaže – stani, pa jesi li ti video dete koje bar jednom nije razbilo prozor fudbalom, seća se Marsa dodajući da bi na buku koju su deca pravila komšije nekad burno reagovale dok je Kornelije bio stava da treba da viču što glasnije da se zna da kuća Kovač još uvek živi.

Bata je pisao muziku za mnoge popularne izvođače poput Zdravka Čolića, Olivere Katarine, Bisere Veletanlić, Nede Ukraden, Mikija Jevremovića, Miše Markovića, Lepe Brene. On ih je stvarao a mi smo na njegove večeri ili koncerte uspeli da dovedemo sve osim Zdravka Čolića, koji se iz nekog razloga nije pojavio ni na sahrani, kaže još Željko. Kornelije Kovač je preminuo 13. septembra 2022. godine u 81. godini života.Sahranjen je četiri dana kasnije u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz aplauz i numere koje je stvarao.

Kornelije Bata Kovač

Kornelije Bata Kovač rođen je u Nišu, 1. januara 1942. godine bio je srpski kompozitor, pijanista, aranžer. Njegov otac je bio violinista, a majka pevačica u horu opere. Brat Mihajlo Kovač takođe se bavio muzikom kao pevač, ali se kasnije opredelio za novinarstvo i politiku.

Svoju prvu kompoziciju „Pusti trotoari“ Kovač je komponovao već sa četrnaest godina — 1956. godine a prvi javni nastup mladi Kovač je imao u subotičkoj gimnaziji koju je pohađao na tada popularnim popodnevnim čajankama. Svoju karijeru je započeo 1961. godine. Zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju koje je stekao u Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Kornelije je bio kompozitor, pijanista, producent i aranžer. U 1961. godini, osnovao je svoj prvi bend BKB, koji je u to vreme postao poštovan džez trio. Godine 1963. učestvovali su na festivalu Ju džez, koji je bio održan u Bledu u Sloveniji. Nakon što je bio u mnogim orkestrima u Bosni i Hercegovini, pridružio se sarajevskom najpopularnijem rok bendu, Indeksima. S njima je bio na dvomesečnoj turneji u Rusiji. Godine 1979. Kornelije se preselio u Englesku gde je učestvovao u mnogim muzičkim projektima.

Indeksi

Kovač je postao član Indeksa 1966. godine i sa njima je već sledeće godine svirao na turneji po SSSR-u. Za sarajevske Indekse napisao je pesme Boj na Mišaru i Ako jednom budeš sama. Radeći sa Indeksima, Kovač je stekao ime kompozitora i instrumentaliste, ali po odsluženju vojnog roka doneo je odluku da se preseli u Beograd. U Sarajevu, 1967. godine, na prvom plej bek festivalu „Vaš šlager sezone”, osvojio je prvo mesto s pesmom Moj profesor.

Korni grupa

Septembra 1968. godine Kovač se preselio u Beograd gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije. Od 1989. godine, Kovač je učestvovao u mnogim projektima u Španiji kao producent, kompozitor i aranžer.