DruštvoAktuelno

Završen projekat “Ecolacus” – kvalitet vode Palićkog jezera sve bolji

U Velikoj većnici održana je završna konferencija projekta “Ecolacus” – Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš koji je sproveden u protekle četiri godine. Projekat je započet krajem 2017. godine potpisivanjem sporazuma između Nemačke razvojne banke KfW, Ministarstva saobraćaja i infrastrukture, Grada Subotice, JKP “Vodovod i kanalizacija” i JP “Palić-Ludaš”, a sredstva koja su izdvojena za njegovu realizaciju iznose 7,8 miliona evra.

Kako objašnjava konsultant na projektu Marko Stojčić, glavni ciljevi projekta bili su nadgradnja prečistača otpadnih voda, proširenje kanalizacione mreže naselja Palić i njeno povezivanje na sistem otpadnih voda u Subotici, pravljenje zaštitnih zona vegetacije oko četvrtog sektora Palićkog i okoline Ludaškog jezera i izlov invazivnih vrsta riba.

“Tokom projekta iskristalisala su se dva parametra, a to su problem netretirane otpadne vode na Paliću, jer je bilo preko 1.500 kućnih priključaka koji su se direktno izlivali u kanal Palić-Ludaš i preko hiljadu sepričkih jama, a drugi parametar je ukupan unos fosfora u jezeru kao drugog nutrijenta, koji je na početku projekta iznosio 0,36 miligrama po litri. Uspešnost projekta je bila da se meri sa minimum 500 kućnih priključaka, a ogromnim zalaganjem Grada i izuzetnom saradnjom sa svim preduzećima uspeli smo da izgradimo čak 682 priključka i sva otpadna voda koja se prikupi na Paliću sada se transportuje na Prečistač. Što se tiče ukupnog fosfora koji se unosi u vodu i tu smo ostvarili izuzetne rezultate, pogovoto u ovoj godini mi imamo situaciju da se taj parametar sve vreme spušta, tako da po zvaničnim merenjima Zavoda za javno zdravlje iz novembra mi smo stigli do 0,19 grama po litri, a nezvanično merenjem iz decembra smo čak i tu granicu spustili na 0,17 miligrama u turističkom delu Palićkog jezera, stoga po svim parametrima ovaj projekat možemo nazvati uspešnim”, kaže Stojčić.

Kupačima savetuje da prate izveštaje Zavoda za javno zdravlje o kvalitetu vode, jer kako ističe cilj projekta nije bio dovođenja vode Palićkog jezera na nivo za kupanje, već da se zaštiti flora i fauna kako Palićkog, tako i Ludaškog jezera i da se omogući da se živi svet u svojim prirodnim uslovima razvija.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je podsetio da je ovim kapitalnim i važnim projektom, izgrađeno 22 kilometra kanalizacione mreže u naselju Palić, crpna stanica i 5 kiometara potisnog voda, zaštićen je zeleni pojas oko oba jezera, urađena je pešačko-biciklistička staza, a izvršena je i biomanipulacija zbog očuvanja biološke raznovrsnosti i kvaliteta voda. “Da bismo jezero vratili kupačima moramo da izvršimo prečišćenje jezera, postoji nekoliko ideja, a mi ćemo se opredeliti za onu koja je najefikasnija, a drugi parametar će biti vremensko trajanje”, naglasio je gradonačelnik.

Dijana Barna iz Odseka za vodu i vazduh Zavoda za javno zdravlje, kaže da poslednji izveštaj o statusu jezera Palić iz decembra pokazuje znatno poboljšanje kvaliteta vode. “U prvom slučaju mislim da se to odnosi na ukupan fosfor koji je iz pete klase prešao u treću koja je primenjiva za rekreaciju i kupanje. Tu su još neki parametri koji su ostali u četvrtoj ili petoj klasi, ali u globalu se vidi poboljšanje parametara. Mikrobiologija je kao i uvek bila treća klasa i zadovoljila je uslove za rekreaciju i kupanje, a što se tiče hidrobiologije cijanobakterije pokazuju poboljšanje, ali ne toliko znatno”.

U toku projekta izlovljeno je 273 tone babuške, što je nadmašilo sva očekivanja, smatra Marta Dobo, direktorica JP “Palić-Ludaš”. “Mislili smo da će biti 50 tona, ali se ispostavilo da ima mnogo više. Prošle godine smo započeli poribljavanje, to znači da kada smo tokom 2022. godine radili selektivni izlov, konstatovali smo da ima puno više poželjnih riba kao što su smuđ, šaran i one vrste koje bi trebalo da budu u što većem broju u Palićkom jezeru. Važno je napomenuti da se i preko šest hiljada sadnica koje smo zasadili na zaštićenom području pored jezera Palić i Ludaš uglavnom dobro primilo i da su u dobroj kondiciji, a trudićemo se da taj deo i dalje bude pristupačan prostor za šetanje i odmor”.

U narednom periodu uslediće nadzor nad investicijama koje su sprovedene u sklopu projekta, kako bi one i dalje davale rezultate.