DruštvoAktuelno

Zavičajna zajednica “Republika Srpska” u Subotici obeležila slavu i Dan Republike Srpske

Zavičajna zajednica “Republika Srpska” obeležila je 09. januara slavu udruženja Svetog Stefana, a tom prilikom obeležen je i Dan Republike Srpske, u znak sećanja na 1992. godinu kada je ona nastala.

Milorad Ćopić, predsednik IO Zavičajne zajednice “Republika Srpska”, naglasio je da je ona osnovana 2014. godine sa idejom da čuva kulturno – istorijsko nasleđe, običaje i tradiciju naroda koji dolazi sa teritorije Republike Srpske i Federacije BIH, koji živi i radi na prostoru Grada Subotice.

“Za ovih devet godina uspeli smo da napravimo zaista puno, skupili smo naš narod, pogotovo omladinu, prepoznatljivi smo u gradu po organizaciji raznih kulturnih, sportskih i humanitarnih akcija i imamo preko dve hiljade pristupnica. Imamo jaku omladinsku organizaciju, a njen dosadašnji predsednik Miroslav Karan prošle godine izabran je za predsednika Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga. Ovim obeležavamo sećanje na ljude koji su stvarali Republiku Srpsku i uložili svoje živote u izgradnju njenog temelja. Mi imamo obavezu da čuvamo uspomenu na taj težak period kada je stvorena Republika Srpska”.

Gradonačelnik Stevan Bakić je napomenuo da je Zavičajna zajednica “Republika Srpska”, jedno od većih udruženja u Subotici, koja svojim brojnim aktivnostima nastoji da očuva i održi tradiciju, kulturu i običaje svog rodnog kraja, a pored toga ojačava veze sa svojim sunarodnicima koji su ostali na svojim ognjištima u državama u regionu i aktivno učestvuje u razvoju i promociji Grada Subotice i svih vrednosti koje ga krase.

“U prethodne dve godine naročito je pojačana i intenzivirana saradnja Grada Subotice sa Republikom Srpskom na šta sam izuzetno ponosan. Imali smo brojne posete od strane predstavnika Republike Srpske i uspešnih privrednika i kada govoim o saradnji, nezaobilazno je napomenuti da saradnja Republike Srbije i Republike Srpske nikada nije bila kvalitetnija i konkretnija i na tako visokom nivou. Pred nama su velika iskušenja, moramo biti saborniji i još jedinstveniji, kako bismo očuvali naše odnose i ono što je najvažnije, kako bismo tim našim jedinstvom očuvali nacionalni identitet, kulturu, veru i tradiciju”.

“Za nas je 09. januar sloboda, budućnost i datum kada je srpski narod u Bosni i Hercegovini doneo odluku koja je bila poruka mira, dijaloga i razgovora, nakon što su dva konstitutivna naroda doneli neustavnu odluku o izdvajanju Bosne i Hercegovine iz tada zajedničke države Jugoslavije. Kako smo to 1992. radili, to radimo i sada 31. godinu posle ponovo se borimo za našu slobodu i budućnost, da živimo u državi u kojoj će se poštovati ustav i jedan međunarodni ugovor kakav je Dejtonski sporazum i bez obzira na sva iskušenja i izazove pred kojima se nalazimo, mi ćemo to i u narednom periodu raditi i slavićemo Republiku Srpsku i ovaj datum kako smo i do sada radili”, istakao je Mladen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Ovom prilikom odata je i počast žrtvama i stradalima koji su svoje živote dali za slobodu i budućnost srpskog naroda u Republici Srpskoj.