DruštvoAktuelno

Voda u subotičkim bazenima zdravstveno ispravna, ipak kupačima se savetuje oprez

Rezultati kontrole kvaliteta bazenske vode sa 17 kupališta u Subotici i okolini koje sprovodi Zavod za javno zdravlje, pokazuju da je koncentracija hlora bila u dozvoljenom opsegu, a od ukupnog broja uzetih uzoraka jedan je bio mikrobiološki neispravan zbog prisustva bakterija Ešerihija koli i povećanog broja koliformnih i aerobnih mezofilnih bakterija, dok su svi ostali uzeti uzorci bili mikrobiološki i zdravstveno ispravni. U dva uzorka su utvrđene blago povećane vrednosti oksidabilnosti vode, a kod svih utvrđenih neusaglašenosti date su preporuke za otklanjanje i ponovnu proveru zdravstvene ispravnosti, izjavila je za sajt Subotica danas dr Karolina Berenji, specijalista higijene.

“Zavod za javno zdravlje Subotica obavlja redovnu kontrolu kvaliteta bazenskih voda u Severnobačkom okrugu. Regulativa koja propisuje kvalitet bazenskih voda u Republici Srbiji je Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda, prema kojem sistematska kontrola podrazumeva uzimanje uzoraka i analizu najmanje jednom mesečno, a vlasnik bazena je dužan da izveštaj o poslednjoj laboratorijskoj analizi istakne na vidljivom mestu. Svaki javni bazen, bez obzira na veličinu i tip se smatra objektom javne upotrebe i spada pod sanitarni nadzor. Učestalost kontrole zavisi od veličine bazena, broja kupača, tehničko – tehnološke opremljenosti objekta, pa je kod većih objekata učestalost kontrole na nedeljnom nivou, a kod manjih na mesečnom”, objašnjava dr Berenji.

Od početka sezone intenzivnije upotrebe bazena od strane građana, kontrolom je obuhvaćeno 17 javnih bazena u sledećim objektima, Sportsko – rekreativni centar Prozivka, bazen Dudova šuma, bazeni u Staroj Moravici, hotelu Prezident i Palić resort, Vili Milord, kao i kupališta u mesnoj zajednici Bajša i Banji Pačir.

“Veliki značaj za očuvanje kvaliteta bazenskih voda predstavlja broj korisnika i njihovo ponašanje, odnosno poštovanje sanitarno – higijenskih mera poput korišćenja dezinfekcionih barijera, tuširanja pre i nakon korišćenja bazena, obavezno korišćenje toaleta, održavanje dobre lične higijene i nošenje kapa za plivanje. Tuširanje pre kupanja pomaže u uklanjanju tragova znoja, urina, fekalne kontaminacije, kozmetičkih preparata, ulja za sunčanje i drugih potencijalnih zagađivača vode, čime se postiže da je voda u bazenu čistija, lakša za dezinfekciju, sa manjim količinama hemikalija i ugodnija za plivanje. Pored toga, rashlađivanje tela tuširanjem utiče i na bolje prilagođavanje na bazensku vodu i smanjuje mogućnost neželjenih kardiovaskularnih događaja”, naglašava ona.

Dr Berenji preporučuje izbegavanje odlaska na javna kupališta u slučaju akutnih respiratornih, urinarnih ili gastro – intestinalnih oboljenja, infektivnih oboljenja kože ili sluzokože, kao i u periodu oporavka od pomenutih, kao i izbegavanje sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena što doprinosi smanjenju rizika od širenja infekcija.