DruštvoAktuelno

Udruženje “Etno Life” sprovodi projekat “Mladi prate tradiciju – Youthtraditions”

Subotičko udruženje “Etno Life” sprovodi projekat “Mladi prate tradiciju – Youthtraditions” u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Mađarska, sa ciljem istraživanja, negovanja i predstavljanja materijalnih i intelektualnih vrednosti tradicionalnih kultura regije Del Alfelda. Partner na ovom projektu subotičkom udruženje je Omladinska organizacija iz Bordanja.

“Mi smo jedno malo udruženje i jako nam je drago da smo uspeli da realizujemo projekat. Dešavanja će se sprovoditi na Rokinom salašu, koji je spomenik kulture i nepokretno kulturno dobro i jedan od ciljeva ovog projekta je obnova objekta i etno kuće, a suština je da mladi neguju kulturu, zavičaj i zaostavštinu naših predaka i ovog podneblja na savremeni način. Mi smo tokom realizacije projekta predvideli tri kampa, a naš partner i mi imaćemo omladinski festival, imaćemo dosta ozbiljih ulaganja i kreativne radionice da bi mogli da dožive i osete kako je nekada bilo, kakvi su bili narodi i tradicije na ovim prostorima”, istakao je Ištvan Hulo, predsednik udruženja “Etno Life”.

U okviru projekta etnolog Leda Šiling, održala je predavanje na temu “Uloga etno kuća u zajednicama”, koje se nalaze na teritoriji Vojvodine. “Pričaću o onim zbirkama koje su sakupljene na selima, predstavljeni i povezani sa lokalnim stanovništvom da, osim toga što predstavljaju nameštaj ili život nekadašnjih seljaka, imaju i povezanost sa običajima i lokalnim dešavanjima. Jedan od takvih objekata koji je pod zaštitom spomenika kulture je kuća u Bačkoj Topoli, koja je sačuvana u originalnom obliku i sa nameštajem”, objašnjava Leda Šiling.

Tokom narednih 18 meseci, renoviraće se po jedan salaš za održavanje izložbi, organizovaće se tradicionalne i kreativne kampove za mlade, a u okviru projekta pružiće se podrška u organizovanju omladinskog festivala, nabavku elektronike, ozvučenja i druge opreme za realizaciju aktivnosti. Kako ističu u udruženju, fokus je na omladini koja će se u budućnosti suočiti sa nizom ekoloških, energetskih, komunikacionih i društvenih izazova, pa se nadaju da će im stečeno iskustvo putem ovog projekta pomoći da odaberu pravi put i donesu prave odluke.