Učinjen prvi korak da meštani Bačkih Vinograda, Nose, Šupljaka i Hajdukova dobiju vodu za piće

Nakon nekoliko decenija učinjen prvi korak ka tome da građani Hajdukova, Bačkih Vinograda,  Šupljaka i Nose imaju vodu za piće.

Decenijama meštani sa punim pravom ističu da nije normalno da u 21. veku nemaju vodu za piće, rekao je prilikom posete Bačkim Vinogradima, lokacije postrojenja za prečišćavanje vode dr Balint Pastor, narodni poslanik i predsednik Skupštine Grada a potom predstavio projekat proširenja vodovodne mrežeovog naselja kao i izgradnje vodovodne mreže Hajdukova, Nose i Šupljaka, odnosno mikroregionalnog vodovodnog sistema.

Od 2015. godineje naselje Bački Vinogradi pokriveno je vodovodnom mrežom 30 do 40 posto dok stanovništvo u preostala tri naselja vodu uopšte nema. Decenijama se ništa nije dogodilo a sada se imamo pomak jer će se zahvaljujući Zelenom centru za zapadni Balkan kojim upravlja Ministarstvo za inovacije i tehnologiju Mađarske izraditi  projektno- tehnička dokumentacija za proširenje vodovodne mreže u Bačkim Vinogradima odnosno za izgradnju mreže u Hajdukovu, Nosi i Šupljaku. Jedno privredno društvo dobilo je sredstva u visini od oko 160 hiljada evra za izradu projektno tehničke dokumentacije a nakon završetka iste krenuće se sa traženjem sredstava za izgradnju vodovodne mreže u tri sela kao i za za proširenje mreže u Bačkim Vinogradima, rekao je Pastor i dodao da je od izuzetnog značaja da se podjednako razvijaju sela odnosno naselja u okviru grada Subotice.

Gradonačelnik je pre nekoliko dana bio u Maloj Bosni gde je obnovljena ambulanta iz sredstava grada dok izrada ove projektno-tehničke dokumentacije Grad neće koštati ništa, rekao je još Pastor napominjućči da se sredstvima Zelenog centra za zapadni Balkan finansiraju još neki važni projekti u Subotici i to projekat za poboljšanje kvaliteta vode u Palićkom jezeru koji je u toku kao i  uređenje u ekološklom smislu prostora nekadašnje fabrike Zorka.

Iskreno verujem da će blizina granice, razvoj željezničke mreže i turistički potencijali u blizinii Palićkog i Ludoškog  jezera omogućiti da ovaj kraj može da bude jedan od najbrže razvijajućih u okviru grada Subotice.