DruštvoAktuelno

U Velikom parku počelo orezivanje i uklanjanje dotrajalih stabala

U Velikom parku zaštićenog područja Park prirode “Palić”, započeto je orezivanje i uklanjanje suvih i dotrajalih stabala drveća.

Prema rečima Nade Matijašević, rukovodioca PJ “Parkovi” u JP “Palić – Ludaš”, ovaj proces sprovodi se na kraju vegetacionog perioda kada biljke miruju, kako zbog estetskog izgleda parka, tako i zbog bezbednosti samiih posetilaca, šetača i imovine.

“Stablo javora nije autohtona vrsta u ovom parku, dakle ovo nije njegovo prirodno stanište. Znamo da su ovde visoke podzemne vode i loše zemljište koje ne pogoduju ovoj i još nekim vrstama. Javor u svojem prirodnom staništu formira koren koji se širi u dubinu i širinu, dok je ovde on primoran da formira svoj koren iznad podzemne vode i slatinastog dela, tako da velika je krošnja i često dolazi do izvaljivanja. Po trenutnom pregledu, najveći procenat stabala koja su suva pripadaju ovoj vrsti, počinjemo sa prioritetima, dakle uklanjaćemo i orezivati stabla koja su potpuno suva i tamo gde je najveći protok ljudi”.

Marta Dobo, direktorica JP “Palić-Ludaš”, ističe da je tokom leta primećeno da je dosta stabala nezdravo, a osim uklanjanja, u ovom preduzeću se trude i da zasade nove sadnice.

“Prošle i pretprošle godine zasadili smo nova drveća i pratimo kako su se te nove sadnice primile, a ono na šta ne treba da zaboravimo je da je oko Palićkog i Ludoškog jezera do sada zasađeno više od 6.800 sadnica koje su se lepo primile, jer čitave godine smo u sklopu projekta “Ecolacus” vodili brigu o njima. Znam da je svakome bolno kada dođe u park i vidi da se seče stablo, verujte da ni nama to nije lak posao jer više volimo da orezujemo i sadimo nego da vadimo, ali zbog bezbednosti šetača i posetilaca parka moramo i ovo da odradimo kako ne bi došlo do veće štete”.

Nakon što se nabave nove sadnice, u januaru i februaru započeće se sa sadnjom novih drveća.

Foto: Tv Subotica