U Subotici održani “Dani otvorenih vrata italijanske privrede”

Subotica je u četvrtak, 24. novembra bila domaćin manifestacije “Dani otvorenih vrata italijanske privrede”, u okviru koje je naš grad posetila delegacije italijanske ambasade u Republici Srbiji i predstavnici “KONF” industrije Srbija. Ova manifestacija poklapa se i sa Nacionalnim danom malih i srednjih preuzeća Italije, koji se u Srbiji obeležava po 6. put.

Tom prilikom, gradonačelnik Stevan Bakić sastao se sa ambasadorom Italije u Srbiji, Nj. E. Lukom Gorijem, Patriciom Deitosom, predsednikom “KONF” industrije Srbija, direktorima Hemijsko – tehnološke, Tehničke škole “Ivan Sarić”, Politehničke škole i Gabrijelom Grujić, pomoćnicom ministra prosvete za dualno obrazovanje. Na sastanku je istaknuto da je dualno obrazovanje važna karika u budućnosti Srbije, a da je neophodno dalje jačanje stručnih škola i privrede.

U toku razgovora, Bakić je prezentovao ekonomske, infrastrukturne i sve druge potencijale grada Subotice kao i činjenice zbog kojih je on privlačan za direktne strane investicije i otvaranje novih radnih mesta. “Izražavam zahvalnost Republici Italiji na podršci koju pružaju našoj zemlji u procesu evropskih integracija i snažnom zalaganju za njihovo ubrzanje. Tradicija diplomatskih odnosa Srbije i Italije traje 143 godine, a ukupna robna razmena u 2021. godini između ove zemlje i Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga ostvarena je u iznosu od 215,1 milion dolara, što je za 65,3 odsto više nego u 2020. godini. Zajednički smo konstatovali da postoji još prostora, iako je Republika Italija za ovaj region treći partner u izvozu, iza Nemačke i Mađarske. Želimo da još više ojačamo odnose koji su inače izuzetno dobri, a ja sa ponosom mogu da kažem da je Subotica pionir u dualnom obrazovanju jer poseduje dva trening centra, Hemijsko – tehnološku i Tehničku školu “Ivan Sarić”, a tu je i Politehnička škola koja se takođe bavi dualnim obrazovanjem, što sve ide u prilog tome kako kvalitetno srednje obrazovanje ima naš grad”, naglasio je gradonačelnik.

“Ovaj dan se uklapa u jedan veoma složen, dinamičan i živ bilateralni odnos između Italije i Srbije, koji je izuzetno pozitivan i razvijen kako na političkom, ekonomskom, tako i na kulturnom planu. Mi ćemo u narednom periodu raditi na poboljšanju i daljem razvoju ekonomske saradnje u ovoj regiji, a naročito u oblasti u kojoj se nalazimo u Subotici, tu mislim najpre na sektor privrede i turizma, ali takođe i na sektor tzv. Zelene tranzicije i svih projekata koji se tiču očuvanja životne sredine”, dodao je ambasador Luka Gori izrazivši spremnost italijanske ambasade da zajedničkim snagama radi zajedno sa Vojvodinom, Gradom Subotica i Srbijom.

“Ovo je dan posvećen mladima jer bez njih nema budućnosti. Preduzetnici koji posluju na ovoj teritoriji su bitni, međutim preduzeća nisu usamljena i izolovana, ne predstavljaju katedrale u pustinji, ona su ovde prisutna kako bi zauvek, a ne samo jedan dan negde postojala i poslovala i zbog toga stavljamo akcenat na mladim ljudima koji treba da donesu svežinu, nove i inovativne ideje, zahvaljujući kojima će se dogoditi i rast i razvoj samih preduzeća i na taj način će doći i do rasta i razvoja privrede i čitave zemlje. Želim da se zahvalim italijanskim preduzetnicima i preduzećima koja su uzela učešće u ovoj našoj inicijativi u Subotici”, rekao je Patricio Deitos, predsednik “KONF” industrije Srbija.

Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje, naglasila je da kada govorimo o Subotici i školama u kojima se sprovodi dualno obrazovanje, sa zadovoljstvom može da se konstatuje veliki broj obrazovnih profila koji mladim ljudima osigurava za budućnost kvalitet obrazovanja.

“Imajući u vidu da pojedine škole sarađuju sa italijanskom privredom i nude atraktivne smerove, mladi imaju mogućnost ne samo danom otvorenih vrata italijanske privrede, nego i kroz plan i program definisanim većim procentom, kroz naše nove izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju, koji će integracijom svih oblika praktične nastave koji se dešavaju u školama, od naredne školske godine moći da se izmeste i u privredni ambijent. Omogućićemo tako mladim ljudima da saznaju da njihovo znanje vredi i da dostignu onaj nivo samopoštovanja i samopouzdanja kako bi sigurno gradili svoju karijeru”, istakla je Grujić.

Nakon sastanka, predstavnici italijanske ambasade i Grada Subotice obišli su italijanske kompanije koje posluju na teritoriji Severnobačkog upravnog okruga.