U Subotici obeleženi značajni datumi u kalendaru gluvih i nagluvih osoba

Međunarodna nedelja gluvih i nagluvih i Međunarodnog znakovnog jezika, kao i 75. godišnjica postojanja i rada Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Subotica, svečano je obeležena u Velikoj većnici Gradske kuće.

Međunarodna nedelja gluvih se tradicionalno obeležava u Srbiji, a ovogodišnji akcenat stavljen je na deklaraciju o pravima gluve i nagluve dece, koju je donela Svetska federacija gluvih.

„Trenutno je u svetu alarmantna situacija po pitanju prava gluve dece. Imamo članove koji jasno definišu šta je potrebno usvojili kako bi gluvo dete imalo kvalitetniji život, a to je pravo na upotrebu srpskog glasovnog jezika, pružanje podrške roditeljima kako bi i u porodici naučili srpski glasovni jezik, takođe, namera da obrazovanje bude dvojezično (srpski znakovni jezik i pisani srpski jezik). Ono što je nama značajno je što smo u saradnji sa Vladom Republike Srbije uspeli da prevedemo Bukvar i čitanku za prvi i drugi razred na srpski znakovni jezik, a imamo i e-udžbenike koji su prevedeni, sve to kako bi i gluva deca mogla da prate nastavu. Uz podršku UNICEF-a osmišljena je aplikacija „SZJ za decu i početnike“ putem koje svako može da se upozna sa osnovnim znacima srpskog znakovnog jezika“ – poručio je Mihailo Gordić, predsednik Saveza gluvih i nagluvih Srbije.

Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Subotica osnovana je 1948. godine, s ciljem ekonomskog, kulturnog i socijalnog uzdizanja i uključivanja u svakodnevni društveni život, zapošljavanja i stručnog osposobljavanja osoba sa oštećenim sluhom. Grad Subotica svake godine putem Javnog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata i programa u oblasti društveno-humanitarnog rada pruža podršku Međuopštinskoj organizaciji gluvih i nagluvih Subotica.

„Ove godine putem Javnog konkursa opredeljeno je 1.148.000 dinara za projekat pod nazivom „Samo ujedinjeni možemo sve“. Kako i do sada, vrata lokalne samouprave širom su vam otvorena. Uvek možete da računate na svoj grad, čime ćemo jačati naše veze i međusobno poverenje, tu smo da pomogneo u realizaciji socijalnih, sportskih, kulturnih i prosvetno-obrazovnih aktivnosti.“ – poručio je prisutnima gradonačelnik Stevan Bakić.