Tatravagonka Bratstvo: Preispitaće se uloga svakog pojedinca u ostvarivanju bezbednog i zdravog radnog okruženja

Suboticu je u subotu ujutru potresla vest o nesreći koja se dogodila u fabrici za izradu šinskih vozila “Tatravagonka Bratstvo”, u kojoj je jedno lice izgubilo život. Prema prvim informacijama, nesrećni čovek se nalazio na radnom mestu, kada su se usled nepredviđenih okolnosti drvene palete za teretne vagone obrušile, usled čega je on zadobio teške telesne povrede, od kojih je kasnije preminuo u subotičkoj Bolnici.

U dopisu koje je Osnovno javno tužilaštvo uputilo redakciji našeg sajta stoji sledeće: “PU Subotica obavestila je VSJ Subotica da se na adresi Subotica, ulica Bikovački put broj 2, u firmi „Tatravagonka Bratstvo D.O.O“ nalazi jedno lice koje je zadobilo povredu na radu.  Daljim radom utvrđeno je da se sada pokojni B.Z. iz Subotice nalazio u pogonu, naslonjen merdevinama na postolje za vagone te je koordinisao kranom, a kada je spuštao postolje za teretne vagone, odnosno slagao postolja jedna na drugo, usled prevelike težine došlo je do pucanja daski na koje su postolja bila polegnuta, usled čega je jedan deo istih skliznuo i gurnuo nesrećnog na obližnje postolje za teretni vagon, gde je zadobio teške telesne povrede. Na lice mesta izašla je služba Hitne pomoći koja je povređenog prevezla na hitan prijem, gde je on preminuo usled višestrukih povreda. Od strane ZOJT u Subotici izvršen je uviđaj te izdata naredba za prevoz i obdukciju tela pokojnog na Institut za sudsku medicinu u Novom Sadu”.

Ovo nije prvi put da se ovakve i slične nesreće dešavaju u ovoj kompaniji. Poslednja se dogodila 2019. godine, kada je poginuo pedesetdevetogodišnji Subotičanin.

Ovim povodom se oglasila i kompanija “Tatravagonka Bratstvo”, u čijem saopštenju stoji da je u nesreći na radu život izgubio jedan od najiskusnijih radnika koji radi godinama u fabrici. Svi koji su poznavali kolegu, teško podnose ovaj gubitak. Tatravagonka Bratstvo doo je već u neposrednom kontaktu sa porodicom ponudilo pomoć i podršku, pored zakonskih obaveza koje se u ovakvoj situaciji podrazumevaju. Ukazujemo medijima da uzrok smrti našeg radnika još uvek nije u potnunosti rasvetljen, te da OJT u Subotici, u saradnji sa Republičkom Inspekcijom rada i inspektorima MUP RS rade na slučaju, uz punu saradnju našeg preduzeća. Zbog toga molimo da se ne objavljuju informacije o uzrocima nesreće, pre no što imamo jasnu sliku o događaju, kao rezultat profesionalnog rada nadležnih organa, ističe se u saopštenju i dodaje da će svi u ovoj kompaniji još jednom preispitati ulogu svakog pojedinca u ostvarivanju bezbednog i zdravog radnog okruženja, kako se tako nešto nikada više ne bi ponovilo.