Svi putevi vodili na Palić

Ove godine Prvomajski uranak trajao je puna četiri dana a posećenost je kažu organizatori bila ogromna. Do utorka u 12 časova na Paliću je bilo 92.000 hiljade posetilaca. U subotu 29. aprila  7000 , u nedelju 25.000 dok je 1. maja bilo čak 45.000 posetilaca, rekla je za nedeljnik i portal Subotica Danas Valeria Denč, direktorica preduzeća Park Palić dodajući da je do 12 sati u utorak zabeleženo 15000 poseta Paliću.

Prodavalo se sve od balona, sladoleda, kolača, prasetine na ražnju, zatim razne rukotvorine od pruća, drveta, majice a i poneki suvenir pa možemo reći da su izlagači zadovoljno trljali ruke.

U ponudi su bili tradicionalni vojvođanski specijalteti, palačinke i nezabilazni kurtoš kolač dok je za one najmlađe ipak nezaobilazan bio luna park koji se ove godine prostirao na čak 10 hiljada kvadratnih metara, rekla je Denč i istakla da su gotovo svi smeštajni kapaciteti na Paliću i u Subotici popunjeni do kraja sezone.

Obavezna destinacija za one koji su Palić posetili porodično svakako je bio Zoološki vrt koji je tokom ovih dana radio produženo a i ponudio dodatne sadržaje u vidu izložbi i radionica.

Od 29. aprila do 02. maja je u Kongresnoj sali kod volijera za lavove postavljena izložba slika i radova od slame Udruženja „Matija Gubec” iz Tavankuta, a posetioci su mogli da pogledaju i izložbu „Kome ovo pripada” vezanu za ostatke životinja, koju građani inače nemaju prilike da vide, jer se ona realizuje u okviru predavanja za školarce.

Biolozi u saradnji sa volonterima, veterinarskim tehničarima iz Hemijsko-tehnološke škole odgovarali su na pitanja i informisali goste o životinjama dok je ove godine po prvi put, u saradnji sa JKP Čistoća i zelenilo” i Prihvatilištem za napuštene životinje organizovana postavka fotografija Priče iz Prihvatlišta za napuštene pse i mačke”. Sa druge strane učionice postavljene su fotografije zaplenjenih životinja iz jedne velike kampanje Ministarstva zaštite životne sredine Da li ti izgledam da mi je mesto u kući?”,a kojom su iz ZOO vrta želeli da apeluju na ljubitelje životinja, da pažljivo biraju svoje kućne ljubimce i da ukoliko ih žele, najbolje izaberu neku napuštenu životinju. Osim dodatnih aktivnosti, na svaka dva sata u periodu od 09 do 18 sati organizovano je hranjenje životinja.