Subotički Crveni krst uspešan na takmičenjima u Novom Sadu

Međunarodna Federacija Crvenog krsta, odredila je da svaka druga subota u septembru bude obeležena kao Svetski dan prve pomoći, a ove godine Crveni krst Vojvodine iskoristio je taj dan da organizuje Pokrajinsko takmičenje, Smotru u pružanju prve pomoći i takmičenje u realističkom prikazu povreda, oboljenja i stanja.

Na takmičenju koje je održano 10. septembra u Novom Sadu, učestvovalo je 19 pokrajinskih organizacija Crvenog krsta sa ukupno 43 ekipe, a takmičenje je održano u tri kategorije, pružanje prve pomoći u kategoriji podmlatka, u kategoriji omladine i realistički prikaz povreda oboljenja i stanja u kojima su ocenjivani šminka, povrede i gluma. Subotički Crveni krst imao je svoje predstavnike u sve tri kategorije, koji su osvojili značajna priznanja. U takmičenju pružanja prve pomoći i omladina i ekipa podmlatka osvojile su bronzane medalje, dok je u realističkom prikazu subotička ekipa osvojila četvrto mesto. Sve tri ekipe su se svojim plasmanom kvalifikovale na Državno takmičenje u pružanju prve pomoći, koje će se održati 24. oktobra u Beogradu.

“Ekipe su se spremale skoro godinu dana, ekipa omladine čak nešto duže i mogu da kažem da smo generalno zadovoljni njihovim plasmanom i onim što su pokazali na takmičenju. Trudićemo se da dođemo sa medaljama i sa Državnog takmičenja. Naši članovi su jako posvećeni pripremama, moram reći onako malo neskromno da je i organizacija posvećena tom programu i volonterima koji izdvajaju zaista mnogo svog slobodnog vremena, to je gotovo svaki vikend, nekada su to i radni dani, a pošto su u ekipama uglavnom deca iz različitih škola, nameštaju smene, tako da mogu da kažem da su jako posvećeni, a Crveni krst im se odužio tako što je ekipu podmlatka odveo u kamp na Suvoj planini, dok smo ekipu omladine vodili u kamp u Sutomoru, sa kojeg su se vratili pre desetak dana i još su puni utisaka. Moram da kažem da smo uvek bolje plasirani na državnom nego na pokrajinskom takmičenju, a mi se nadamo da će tako biti i ove godine”, kaže dr Siniša Trajković, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta.