Subotica među gradovima u kojima je ostvarena najveća ušteda el. energije

Prema izveštaju Ministarstva rudarstva i energetike, u januaru je 1,38 miliona, odnosno 44 odsto domaćinstava u Srbiji ostvarilo popust za racionalnu potrošnju električne energije, a Grad Subotica našao se među osam gradova Srbije u kojima je ostvarena najveća ušteda električne energije.

Kako navode u ministarstvu, najveći popust od 30 odsto, koji se odobrava za uštede od 30 i više odsto električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, na januarskim računima ostvarilo je 15 odsto domaćinstava, popust od 20 odsto, za uštedu električne energije između 20 i 30 odsto ostvarilo je devet odsto domaćinstava, dok je 20 odsto domaćinstava imalo manju potrošnju u rasponu od pet do 20 odsto, u odnosu na isti mesec 2022. godine i ostvarilo je popust od 15 odsto.

Domaćinstva koja su ostvarila popust za racionalnu potrošnju smanjila su potrošnju električne energije u januaru 2023. za 11 odsto, odnosno za 160 GWh, u odnosu na januar prethodne godine. Najveće uštede električne energije ostvarene su u Beogradu, Nišu, Smederevu, Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici.