Skok cena naftnih derivata i epidemija Covid-19 poskupljuju gradski prevoz?

U moru poskupljenja koja su proteklih meseci pogodila budžete svih nas, od komunalnih usluga do osnovnih životnih namirnica, red je došao i na korekciju cene gradskog prevoza. Zbog naglog skoka cene nafte i energenata na svetskom tržištu, ali i posledica koje je epidemija Corona virusa ostavila na poslovanje JP “Subotica trans”, Subotičani će po svoj prilici od 01. jula plaćati skuplju cenu autobuskih karata.

Kako u izjavi za sajt Subotica danas objašnjava direktor Dejan Ljubisavljević, u ovom preduzeću su svesni da je reč o nepopularnoj meri i da je svako poskupljenje udar na budžet svake porodice i kuće, ali da je zbog trenutne situacije i normalnog funkcionisanja ovog gradskog prevoznika u narednom periodu, poskupljenje neminovno.

“Moram da napomenem da je Subotica trans zadnji put revidirao svoje cene pre četiri godine, a složićete se da je od tada rast cena na malo bio znatno veći, međutim ovo što nam se dešava sada i činjenice da smo tokom pandemije izgubili jako veliki broj putnika i da smo sa ovim ratom u Ukrajini koji je izazvao cenovni skok svih energenata, prinuđeni na ovaj potez. Mi ćemo u jednom malom segmentu podići cenu karata, ali će opet veliki deo ovih troškova ostati na Gradu kao osnivaču, dok će jedan mali deo građani ipak morati da participiraju, kako bi zaista smanjili negativan uticaj rasta cena na funkcionisanje preduzeća. Potrudićemo se da i dalje građani mogu da računaju na nas kao sigurnog partnera”, objasnio je Ljubisavljević.

Tokom epidemije Covid-19 preduzeće je izgubilo preko milion prevezenih putnika, što je imalo velikog uticaja na njegovo poslovanje i smanjenje prihoda. Naš sagovornik dodaje da je tu situaciju do jednog momenta lokalna samouprava uspela da premosti, a preduzeće da iznese, međutim nagli skok cene naftnih derivata i energenata je nešto što je pogodilo sve nas.

Dejan Ljubisavljević ističe da se za sada razmatra nekoliko varijanti poskupljenja. U toku su konsultacije sa lokalnom samoupravom o načinu i modelu korekcije cena, a javnost će o konkretnim odlukama koje budu donete o povećanju cena usluga prevoza biti obaveštena narednih dana.