Društvo

“Seoske igre bez granica” održane na Bikovu

Na Bikovu su juče po 13. put održane “Seoske igre bez granica”, sportsko – zabavna manifestacija, a oko 20 ekipa iz našeg okruženja, kao i jedna gostujuća iz Beograda, imale su zadatak da pokažu svoje umeće i spretnost na 10 poligona u igrama prenošenja jaja, gađanja praćkom, šetnji na štulama, lavirintu sa kolicima i kukuruzima i drugim zanimljivim zadacima koje su pripremili organizatori.

Udruženje “Udruženi pokrećemo selo” organizuje ovu manifestaciju od 2019. godine, a da bi sve ovo danas izgledalo ovako, potrebno je obezbediti dosta truda i vremena. “Igre su nesvakidašnje i ne mogu se igrati nigde osim na seoskim igrama i mislim da je to najveća vrednost ove naše manifestacije. Mladima su igre uglavnom nepoznate, ali brzo se uklope, imamo ekipe koje već godinama dolaze i koje su iskusnije. Ove igre su pokrenule selo, jer su mladi shvatili da neće niko drugi ništa da uradi ako se oni ne pokrenu, moramo tu omladinu da držimo i da oni shvate da neće biti ništa ako se mi sami ne potrudimo”, istakla je ispred udruženja “Udruženi pokrećemo selo” Marina Malagurski.

“Seoske igre bez granica” svečano je otvorio gradonačelnik Stevan Bakić, koji je tom prilikom rekao da ova manifestacija ima dugu tradiciju i potencijal da preraste u turističku atrakciju. “Prošle godine sam se uverio sa koliko ljubavi i posvećenosti ste ovo sve organizovali i kako ste to kvalitetno i dobro uradili. Posebno mi je drago što u 20 prijavljenih ekipa su i naši gosti iz Beograda, čime se potvrđuje potencijal ovih igara da mogu da prerastu u jednu turističku atrakciju i privuku nacionalnu i međunarodnu pažnju. Postoje udruženja i pojedinci koji se zalažu za očuvanje seoskog zdravog života, starih veština i zanata i zato njima treba dati jaku podršku, jer zahvaljujući njima Bikovo može postati regionalni centar okupljanja svih zainteresovanih za selo”, istakao je gradonačelnik.

U sklopu manifestacije po prvi put održane su i Mini seoske igre namenjene za naše najmlađe.