Društvo

Senka nad Bunjevačkom kućom

Nakon 20 godina konačno je rešeno pitanje Bunjevačke kuće. Ili ipak možda nije sasvim…Elem, nakon 20 godina rada pristigla su sredstva za rešavanje prostornog pitanja a Nacionalni savet Bunjevačke nacionalne manjine pronašao je skoro pa u centru grada adekvatan prostor gde da se smesti kao i sva svoja udruženja koja rade u korist ove zajednice. Ipak ima i onih koji ovim „šopingom“ nisu zadovoljni. Mirko Bajić, odbornik iz Skupštine grada u svom obraćanju skrenuo je pažnju na neregularnosti prilikom obavljanja same kupovine. Tražio sam ugovore, odluke i kome su uplaćena sredstva, kaže Bajić dodajući da je objekat  sagrađen pre 100 godina kupljen „ po viđenju i na prvi pogled sviđanju“ predsednici Nacionalnog saveta, za 100 hiljada evra.

Ipak nepravilnost na koju Bajić skrene pažnju ide u smeru transfera sredstava jer predmetnu nekretninu koja rešava pitanje smeštaja Bunjevačkog nacionalnog saveta nije kupio savet nego Centar za kulturu kojem je Grad uplatio sredstva?

U Zakona o kulturi glasi da subjekt kulture koji nije osnovao grad, pokrajina ili republika može da dobije sredstva samo na bazi konkursa i na bazi delatnosti ako to vredi i ako je interes ali do visine 45% sopstvenih troškova unazad kao i da postoji plan za pet godina unapred. Toliko su bili nesmotreni da su doneli i finansijski plan gde nema planiranih sredstava iz grada pa ni ovih 19 miliona za kuću pa ćemo iz tog razloga tražiti inspekcijski nadzor i kontrolu svih poslovanja u vezi sa dobijenim sredstvima iz javnih izvora jer imamo saznanja da je direktor u sukobu interesa, kaže Bajić i navodi da je predsednica udruženja lično Suzana Kujundžić Ostojić pa samim tim i vlasnica jel Bunjevačke kuće.

Sva ozbiljna udruženja napustila su rad u Bunjevačkom nacionalnom savetu a samim tim nisu dobila ni jedan dok su neka udruženja dobila i do dva miliona, što predstavlja direktno uzimanje para na račun Bunjevaca .

Bajić još ističe da je Centar za kulturu kupac iz razloga što nije u obavezi da donosi nikakve Odluke a u njemu je u Upravnom odboru povezano lice Tihomir  Vrbanović, predsednik IO Nacionalnog saveta i ujedno predsednik UO Suzaninog centra za kulturu gde joj je i sestra.

Senka koja se nadvila na tek kupljenom „Bunjevačkom kućom“ samo je početak umesnih ali i onih neumesnih priča ko je kome kum, brat ili drug a gde su sestre, majke ili možda devojke iz čega proizilazi pitanje gde je interes Bunjevaca i iz čijih redova će stići najlipša prelja.

Veljko Vojnić, na prozivke Mirka Bajića , reagovao je rečima da je sve neistine iznete na račun kupovine kuće ustvari prouzrokovala smena Mirkovog sina Borisa Bajića sa mesta direktora Bunejvačkog informativnog centra.

Mirko Bajić izgubio je većinu a nacionalni savet je odlučio da promeni organe  upravljanja jer se proverom došlo do saznanja da su se u BIC-u dešavale „čudne stvari“.

Jedno je gotovo sigurno, da će se o Bunjevačkoj kući još polemisati, pre nego što ona počne da se koristi u svrhe za koju je kupljena.