Sednicu Skupštine grada obeležila oštra polemika o izgradnji Akva parka

Današnje zasedanje Skupštine grada obeležila je oštra polemika predstavnika opozicije i vladajuće koalicije o budućnosti izgradnje Akva parka i wellness centra na Paliću, koja je bacila senku na ostalih osam tačaka dnevnog reda. Dok su odbornici Pokreta za građansku Suboticu tokom rasprave o izmeni ovogodišnjeg Programa poslovanja preduzeća “Park Palić”, u čiji budžet će se sliti 230 miliona dinara za nastavak izgradnje Akva parka i uređenja starog Termalnog bazena koje je obezbedila pokrajinska Vlada, isticali kako je došlo do političkog dila između SNS i SVM zbog izveštaja budžetske inspekcije, kako bi se zataškale malverzacije i nepravilnosti koje su utvrđene zapisnikom tokom dosadašnjih radova na izgradnji ovog turističkog kompleksa, gradonačelnik Stevan Bakić je objasnio da su građani pogrešno informisani od strane opozicionih odbornika jer malverzacija nije bilo, ali je bilo propusta u projektno tehničkoj-dokumentaciji.

U Pokretu za građansku Suboticu naglašavaju da postoji ogroman problem oko izgradnje Akva parka, pogotovo u periodu od 2016. do 2020. godine kada je preduzećem “Park Palić” gazdovala Srpska napredna stranka, jer se na Paliću u periodu od 2016. do 2018. godine nije dešavalo ništa, a kako su se izbori približavali 2020. godine, onda je na prečac odlučeno da se gradi Akva park, bez nekih realnih osnova. “Gradio se izolovani Akva park bez pratećih objekata, kao što su hoteli koji bi mogli da pomognu održavanju tog objekta, a utrošeno je oko 5 miliona evra, a na tom objektu je izgrađeno vrlo malo. Kada je vlast promenjena i gazdovanje pomenutog preduzeća je preuzeo SVM, Ištvan Pastor dao je izjavu o nekim nepravilnostima koje su se dešavale u tom periodu. Tu je angažovana i budžetska inspekcija koja je konstatovala određene stvari, a taj izveštaj je prosleđen građevinskom inspektoru Grada Subotice. Pokret građanske Subotice smatra da je to prosleđivanje dokumentacije pokazuje da se dogodio neki politički dil, da se uđe u mirne vode i da sene talasa oko toga šta se desilo u prethodnom periodu. Mi smatramo da je taj izveštaj trebao da stigne u policiju, privredni, kriminal, tužilaštvo i da esksperti isprate trag novca, na koji način i koliko su plaćene pojedine pozicije. Mi sumnjamo da su se desile masovne malverzacije u izgradnji Akva parka. Nije postojala politčka volja, ali pošto je to krivično delo masivnih razmera koje ne zastareva, mi se nadamo da će neka buduća vlast istražiti šta se sve dogodilo u periodu od 2018. do 2020. godine”, istakao je Miroslav Milojević, predsednik odborničke grupe “Pokret za građansku Suboticu”.

Gradonačelnik Stevan Bakić kaže da su građani pogrešno informisani od strane opozicionih odbornika o problematici izgradnje Akva parka na Paliću, koji je nazvao najkapitalnijim projektom grada Subotice, dodajući da je izveštaj budžetske inspekcije pokazao da nije došlo do malverzacija i “umakanja prstiju u pekmez”, kako se moglo čuti sa skupštinske govornice.

“Konstatacija odbornika opozicije da je izveštaj budžetske inspekcije poslat građevinskom inspektoru takođe nije tačna, istina je da je on poslat na adresu Skupštine grada kao osnivača preduzeća “Park Palić” i direktorici. Malverzacije u zapisniku ne postoje, propusti u projektno – tehničkoj dokumentaciji postoje, gde je meni u usmenom razgovoru rečeno da su to i normalni propusti za jedan tako kapitalan projekat. Izgradnja tog projekta bila je odlična zamisao, međutim imamo 2020. godine pandemiju Covid-19, ekonomsku krizu kada je cena građevinskog materijala i drugih materijala otišla u nebesa po nekoliko puta, došlo je i do energetske krize, ratne situacije, sve se poklopilo kako ne treba. Država je obezbedila nedostajuća sredstva, Grad je opredelio 113 miliona dinara, tako da očekujemo dau što kraćem roku bude završeno. Svi dajemo sve od sebe da se taj Akva parka i wellness centar završi”, rekao je gradonačelnik.

U Savezu vojvođanskih mađara smatraju da se opoziciji “priviđaju” neke stvari da je u proteklom periodu došlo do zloupotreba tokom izgradnje Akva parka, koji zbog toga nije do danas završen. “Mi to ne vidimo tako, na kraju krajeva to je velika investicija, od strane inspekcije su vršene provere i utvrđeno je da nije bilo takvih propusta na koje opozicija pokušava da ukazuje sa očiglednom namerom da posvađa dva člana vladajuće koalicije SNS i SVM. Taj projekat je kapitalna investicija i mi smo jedinstveni u vlasti Grada Subotice, zainteresovani da se taj projekat okonča u što kraćem roku i tačno se zna koliko sredstava nedostaje i od trenutka obezbeđivanja finansijskih sredstava on će biti završen u roku od godinu dana. U ovom trenutku radovi se već nastavljaju, Republika Srbija je obezbedila 230 miliona dinara, dakle deo sredstava, a postoji i učešće Grada. Očekujemo kada bude rebalans državnog budžeta da se obezbede sredstva u iznosu od 500 miliona dinara koji nedostaju, dakle nije na rukovodstvu preduzeća “Park Palić” da ono nesposobno nije završilo investiciju ili da je grad nesposoban. U narednom periodu počeće se i sa uređenjem Vikend naselja, koje je nekada bilo centar radničkog turističkog života Palića, za rešavanje tog problema je Pokrajina obezbedila 36,5 miliona dinara i konačno pristupiće se rešavanju problema tog prostora koji je u budućnosti dragocen za privatne investitore za izgradnju turističkog kapaciteta”, rekao je Janoš Nagel ispred Odborničke grupe SVM.

Odbornici su na sednici usvojili trogodišnji Program energetske efikasnosti za Grad Suboticu koji se odnosi na javne ustanove, Odluku o formiranju Fonda za podsticanje razvoja mladih talenata, kao i nekoliko kadrovskih izmena.