Šarenim čarapama do podrške osobama sa Daunovim sindromom

Povodom obeležavanja 21. marta – Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, u prostorijama Kluba za osobe sa invaliditetom i prijatelje “Zvuci srca Subotica”, organizovana je radionica “Šarenih čarapa”, u okviru koje su učenici Osnovne škole “Matija Gubec” iz Tavankuta u društvu članova Udruženja “Autizam” izrađivali poklončiće od rasparenih čarapa, koje su kasnije podelili našim sugrađanima.

U Klubu za osobe sa invaliditetom i prijatelje “Zvuci srca Subotica” angažovane su osobe sa invaliditetom u cilju socijalizacije i radne angažovanosti, a jedna od njih je i naša sugrađanka Ivana Petković, koja uživa u posluživanju gostiju ovog kluba. “Ovo mi je prvi posao, volim jako da radim. Još uvek mi malo teže ide kuvanje kafe, ali učim. Kolege su odlične, baš se dobro slažemo, a najviše volim da radim sa ljudima”, kaže Ivana.

Suzana Skenderović, predsednica Udruženja “Autizam” Subotica, ističe da Klub za sada nema angažovano nijedno zaposleno lice, jer to sve funkcioniše u sklopu udruženja kao klub otvorenog tipa, ali naglašava da su se lica koji ovde rade za dva i po meseca koliko klub postoji sjajno snašla, sa čime su poslali poruku da oni to zaista mogu. 

“Možda ne mogu kao svi mi da radimo osam sati dnevno, ali mogu od tri do četiri sata i ovim su oni pokazali i dokazali da imaju komunikaciju, umeju da priđu gostu, požele mu dobrodošlicu, usluže ga, spreme mu napitak i da sapune koje smo počeli da proizvodimo takođe mogu da naprave. Poruka je: “Ja to mogu, samo mi pruži priliku”, a poslodavcima Subotice mogu da poručim da je potrebno da im pruže šansu. Moram da kažem da ima dosta zainteresovanih, ali treba pronaći način kako to zakonski sprovesti, jer prošle godine usvojen je Zakon o socijalnom preduzetnišvu i na nama je sada da to sve upoznamo i realizujemo u praksi”.

Stanislava Stantić Prćić, direktorica OŠ “Matija Gubec” iz Tavankuta, kaže da se zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi svake godine trude da 21. mart obeleže na drugačiji način, kako bi edukovali učenike da postoje drugačiji od nas, ali ne i manje vredni i da se u obeležavanje ovakvih datuma uključe i odrasli.

“Kako je ovaj prostor jedno izuzetno mesto, nekako se rodila ideja i odlučili smo da mi dođemo ovde sa đacima koji su predstavnici Đačkog parlamenta i koji su na neki način predstavnici naše škole, da se sprijateljimo sa nekim novim mladim ljudima koji ovde često borave. Pokrenuli smo akciju gde su zaposleni i učenici donosili čarape i pravili smo poklončiće od rasparenih šarenih čarapa koji sadrže i jednu poruku. Ovaj dan ne treba da obeležavamo samo 21. marta nego svih 365 dana u godini”.

Nakon radionice organizovana je šetnja gradom, prilikom koje su poklončići podeljeni sugrađanima. Simbol ovog dana su šarene ili rasparene čarape, jer se tvrdi da ih osobe sa Daunovim sindromom ne mogu upariti. Osobe rođene sa ovim sindromom specifične su i po tome što na dvadeset prvom paru hromozoma imaju višak hromozoma.