DruštvoAktuelno

Sara Vidaković, najmlađa pesnikinja u Subotici

Naša sugrađanka, Sara Vidaković, najmlađi je subotički pesnik a prošle godine objavila svoju prvu knjigu pod nazivom “Biće još”. Pesme je počela da piše još u nižim razredima Osnovne škole, a njen talenat je otkrila učiteljica Tatjana Parag.

U trećem razredu smo imali za domaći zadatak da napišemo neku pesmicu. Učiteljica je, bez mog znanja, moju pesmu “Ljubičasti konj” poslala na konkurs Mladi talenti “Srpske kuće” iz Požarevca. Od tri hiljade učesnika na konkursu, moja pesma je osvojila prvo mesto. To mi je dalo motivaciju i volju da nastavim da pišem i prikupljam materijal za knjigu, rekla je Sara.

Nakon pobede na konkursu, Sara je dobila ponudu da izda svoju prvu samostalnu knjigu u izdanju Kulturno – izdavačkog centra „Srpska kuća“ iz Požarevca. Materijal za knjigu je prikupljala godinu dana, a najveća podrška su joj bili roditelji, učiteljica i Bratislav Golić, glavni i odgovorni urednik kulturnog i izdavačkog centra “Srpska kuća”. Sara je sa odličnim uspehom završila Osnovnu školu “Kizur Ištvan” i od ove godine je učenica prvog razreda Gimnazije “Svetozar Marković”. Sa pet godina naučila je da čita i već tada je pokazivala interesovanje za književnost. U nižim razredima osnovne škole počinje da piše. Učestvovala je u brojnim konkursima. Njena pesma „Ljubičasti konj“ objavljena je u „Zborniku književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore“ br. 18, pesma „Baka“ u „Zborniku br. 24“, Isečak iz dnevnika u „Zborniku br. 28“ u izdanju Kulturno – izdavačkog centra „Srpska kuća“ iz Požarevca.

Prema saznanjima koja ima Gradska biblioteka, Sara spada među najmlađe pesnikinje Subotice. Veliki je ljubitelj čitanja, lako usvaja jezike tako da uči engleski, nemački i ruski. Obožava istoriju, a najviše je interesuje srpska istorija. Aktivno se bavi odbojkom, iako ima mnogo obaveza, redovno trenira u ŽOK „Spartak“. Odličan je učenik i u njenim svedočanstvima su sve petice. Planovi su joj da što više čita, da razvija svoj rečnik i da u skorije vreme napiše roman.

Mnogo čitam i pišem ali trenutno mi je u glavi neka priča u obliku romana jer u ovom momentu njih najviše čitam”. Njena ljubav prema umetnosti i živoj reči ogleda se i u velikoj posvećenost glumi. Višegodišnji je član dečje teatarske družine „Šadou plej“ koju vodi glumac subotičkog pozorišta Branislav Trifković. Često je nastupala na školskim priredbama i pevala je u školskom horu. Njena deviza je „Ako si pismen, uvek si pismen pa i kad pišeš poruku na mobilnom telefonu“. Vodi računa o svakoj izgovorenoj reči, jer reč ima težinu i nikada je ne upotrebljava uzaludno.