Rotary klub uručio stipendije učenicima i studentima

Članovi Rotary kluba Subotica organizovali su u utorak, 27. decembra svečanu dodelu stipendija učenicima i studentima, čija sredstva su prikupljena na ovogodišnjoj humanitarnoj akciji “Berbanski dani”.

Stipendije je dobilo osam studenata i pet učenika srednjih škola. Među njima je i Lazarela Stefanović, učenica četvrtog razreda Gimnazije “Svetozar Marković” prirodno-matematičkog smera.

“Želja mi je da upišem medicinu. Stipendija mi dosta znači zbog pripremnih časova za fakultet, jer planiram da veći deo novca uložim u to”. “Ova stipendija će mi značiti u daljem školovanju, rado bih je koristila za unaređenje i usavršavanje u struci koju sam odabrala. Stipendiju Rotary kluba sam dobijala i kao učenica Srednje medicinske škole, tako da sam konkurisala i ove godine kao student”, kaže Teodora Gostović, student četvrte godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Do sada sam dobijao opštinske i gradske stipendije, za ovu koja dodeljuje Rotary klub sam se prijavio i zahvalan sam na tome. Stipendiju ću potrošiti za razne studentske aktivnosti, putovanja, materijal…Svaka pomoć znači”, ističe Marko Mrdak, student četvrte godine na fakultetu Tehničkih nauka.

Tihomir Vasiljev, predsednik Rotary kluba Subotica je rekao da se stipendije ove godine dodeljuju po 12. put. Ukupan iznos prikupljenih sredstava je milion i po dinara, koji će biti dodeljeni prema kriterijumima.

“Pre svega bodovanje se vrši prema uspehu u školi, socijalnom statusu, statusu rekonvalescencije, a kao dodatne bodove nose i razni uspesi na sportskim takmičenjima ili volonterski rad. Na mesečnom nivou u 10 rata od oktobra do juna studentima će biti isplaćeno 20 hiljada, a za srednjoškolcima 10 hiljada dinara. Ova sredstva prikupljena su kroz akciju “Berbanski dani” koja se sastoji od dva dela, jedna je angažovanje samih članova Rotary kluba koji na dan akcije i nekoliko dana pre ili posle svojim volonterskim radom, u kojem ima oko hiljadu sati volonterskog rada, naši članovi odrade zajedno sa članovima svojih porodica da bi se uopšte sva ta količna hrane i pića mogla distribuirati i spremiti, a sa druge strane veoma bitan faktor akcije su privrednici i firme koji se uključuju kao donatori i na taj način finansiraju čitavu akciju”.

Konkurs za stipendiju redovno se objavljuje kako na društvenim mrežama, sajtu kluba kao i putem medija, traje od mesec dana i otvara se početkom školske godine kako bi đaci i studenti mogli da prilože uverenja da su upisali fakultet ili srednju školu. Prijava se vrši popunjavanjem online formulara i samo ona deca koja uđu u uži izbor kasnije donose dodatnu dokumentaciju.

Rotary klub broji 20 članova, a Rotaract klub koji okuplja mlade do 30 godina trenutno ima 9 članova i u narednom periodu u planu je sprovođenje nekoliko projekata. Jedan od njih je ekološka akcija, kao i intenzivna edukacija i praćenje mladih o prednostima, manama i nedostacima veštačke inteligencije i društvenih mreža.