DruštvoAktuelno

Raspisan javni poziv građanima za posao instruktora u ovogodišnjem Popisu stanovništva

Republički zavod za statistiku uputio je javni poziv svim zainteresovanim kandidatima, da se prijave za posao instruktora za potrebe sprovođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koji će se sprovesti u periodu  od 1. do 31. oktobra 2022. godine.

Instruktori imaju obavezu da prisustvuju petodnevnoj obuci, savladaju metodologiju Popisa i rad u aplikacijama za prikupljanje podataka i monitoring, sprovedu petodnevnu obuku kandidata za popisivače, i da na teritoriji za koju su zaduženi prate tok popisivanja, kontrolišu rad popisivača koji su im dodeljeni, daju im potrebna uputstva i pomažu im u radu i rešavanju spornih situacija tokom popisivanja.

Period angažovanja je od 23. avgusta do 31. oktobra, a uslovi koje treba da ispuni svaki kandidat su: da ima državljanstvo Republike Srbije, prebivalište ili prijavljeno boravište u Republici Srbiji, najmanje 18 godina starosti u trenutku popunjavanja prijave, stečeno najmanje četvorogodišnje srednje obrazovanje, da kandidat nije osuđivan i da protiv njega nije pokrenuta istraga, odnosno da se ne vodi krivični postupak. Posebni uslovi koje kandidat treba da ispuni su, poznavanje rada na računaru (MS Office, internet), jer je predviđeno testiranje kandidata, a postoji mogućnost korišćenja sopstvenog računara i pristup internetu tokom perioda angažovanja.

Sa izabranim kandidatima zaključiće se Ugovor o privremenim i povremenim poslovima (nezaposlena lica, zaposlena lica sa nepunim radnim vremenom, starosni penzioneri) ili Ugovor o dopunskom radu (lica zaposlena sa punim radnim vremenom kod drugog poslodavca, odnosno čiji poslodavac nije Republika Srbija). Kandidati se mogu prijaviti za rad samo na teritoriji opštine/grada u kojoj stanuju, odnosno žive. Izuzetno, studenti koji se školuju van mesta stanovanja mogu se prijaviti za rad u svojoj opštini/gradu ili u opštini/gradu u kojem privremeno borave tokom studija.

Kandidati se prijavljuju isključivo popunjavanjem elektronske prijave od danas, 24. juna do nedelje, 03. jula do 20:00 časova. Rang lista prijavljenih kandidata za instruktore sa ukupno ostvarenim bodovima po prijavi, kao i spisak kandidata koji se pozivaju na testiranje i razgovor, biće objavljena 06. jula na web sajtovima Republičkog zavoda za statistiku www.stat.gov.rs i popis2022.stat.gov.rs.