Psihološkom podrškom protiv postporođajne depresije

Udruženje „Anahitas“ iz Subotice uspešno radi od 2017. godine stavljajući akcenat pre svega na fizičko i mentalno zdravlje žena a u poslednje tri godine u praksi sve češće se susreću sa psihičkim fenomenom kojem se do sada nije posvećivala dovoljna pažnja i kojem se ni danas ne zna tačan uzrok. Ovaj fenomen, sad već medicinski potvrđen kao bolest, jeste postporođajna depresija. Analizom i ispitivanjem dosadašnjih članica u Udruženju  koje su prošle kroz izazove majčinstva došli smo do zaključka da su veći broj majki imale neke mentalne poteškoće, neke manjeg, a neke ozbiljnog intenziteta.  Da bismo  doprineli rešenju ovag problema, u okviru projekta planiramo održavanje promocija i informativno edukativnih radionica za žene u periodu trudnoće i nakon porođaja kroz koje bi pripremili prisutne na izazove i probleme sa kojima mogu da se susretnu u nastajanju prorodice, prepoznavanje simptoma i rešavanju istih, kažu iz Udruženja i dodaju da će im partner u istom biti „Edukativna kuća“

Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP.

Projekat „Žene pod lupom – mentalna podrška trudnicama i porodiljama” – ima za cilj unapređenje javnog zdravlja jačanjem informisanosti o značaju preventive i samopoštovanja žena na teritoriji grada Subotice.  Cilj nam je pre svega učitiniti dostupnim kontinuiranu psihološku podršku u vezi sa prevencijom, prepoznavanjem i lečenjem postporođajne depresije, dodaju još iz Udruženja.

Kako bi se ovi ciljevi postigli, Udruženje „Anahitas“, u partnerstvu sa udruženjem „Edukativna kuća“, organizovaće u prostorijama Udruženja Anahitas na adresi Cara Lazara 23: četiri edukativna predavanja-radionice za buduće i već ostvarene majke, tokom 6 meseci biće omogućene besplatne individualne konsultacije sa psihologom, patronažnom sestrom, stručnjakom mentalne higijene, na srpskom i mađarskom jeziku, jednom nedeljno biće omogućene besplatne beba-mama vežbe za porodilje a umaju mesecu 2024. godine, održaće se Panel za trudnice na kojem će akcenat biti stavljen na predavanja vezana za mentalno zdravlje. U okviru panela biće prikazana izložba sa kojom ćemo i vizuelno predstaviti put nastaja ove bolesti i kako prevenirati.

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *