Psi u Prihvatilištu za napuštene životinje čekaju svoje nove vlasnike

Subotičani koji su se uprkos lošem vremenu u subotu zatekli na Prozivci, imali su priliku da prisustvuju prvoj ovogodišnjoj promociji udomljavanja pasa iz gradskog Prihvatilišta za napuštene životinje i odgovornog vlasništva.

Među njima bila je i naša sugrađanka Etela Remeš, koja je u pratnji unuka došla da se bliže upozna sa procesom udomljavanja, jer kako ističe jako voli životinje. “Došli smo jer želimo da udomimo psa. Meni su svi lepi, ja najviše volim avlijanere. Savetujem svima koji ne mogu da izdvoje novac da kupe psa, da odu u Prihvatilište jer će videti prelepe životinje. Kada mi je uginuo pas, plakala sam za njim tri dana, da mi je to neko rekao da ću plakati za psom, ja mu ne bih verovala. Treba ih uzeti jer ne traže puno, samo ljubav im treba dati, a oni će sve to vratiti”, rekla je naša sugrađanka.

Kako kaže Aleksandra Bukvić iz Prihvatilišta, cilj promocije je da se psi približe našim sugrađanima. “Želimo da oni budu vidljivi i da Subotičani znaju da psa mogu da udome u Prihvatilištu na adresi 9. Nova br. 249. Udomljenja su u potpunosti besplatna, svaki pas je čipovan, sterilisan, očišćen od parazita, lepo su socijalizovani i znaju da se ponašaju i sa drugim psima, a isto tako i sa ljudima. Udomitelj treba da ima adekvatne uslove za psa, kućicu, svežu vodu i hranu, u slučaju neke bolesti da mu pruži veterinarsku negu i da ga obavezno revakciniše jednom godišnje”.

Trenutno se u Prihvatilištu za napuštene životinje nalazi 280 pasa i svi kapaciteti su popunjeni. “Vi kada udomite jednog psa niste spasili samo njega, nego i onog sledećeg koji će doći na njegovo mesto. Što se tiče pasa koji se nalaze u programu CNR (uhvati, steriliši, pusti) i oni su za udomljavanje, dovoljno je samo da nam se građani jave i mi ćemo očitati čip na osnovu čega ćemo znati koji je pas u pitanju i završićemo udomljenje. Budući vlasnik mora da pazi da mu pas ne pobegne jer će on biti na njegovom imenu, dakle tu postoji neka vrsta kazne ukoliko je pas na javnoj površini bez nadzora. Bitno je da vlasnik provodi vreme sa njim, da se pas može izigrati, treba mu pružiti ljubav, a on će je svojim novim vlasnicima vratiti i biti bezgranično zahvalan”, ističe Aleksandra Bukvić.

Tokom 2021. godine udomljeno je 80 životinja, što prema rečima naše sagovornice nije malo, u odnosu na onaj broj koji se nađe na ulici. “Mi stavljamo akcenat upravo na veće pse iz razloga što bi mogli da ih udomimo. Pas koji je prošao život na ulici, mnoge nedaće poput toplote, hladnoće i gladi ume višestruko da uzvrati ljubav i zahvalnost u odnosu na psa koji je kupljen, jer su oni od samog početka maženi, dok ovi psi to nisu doživeli”, napominje Aleksandra Bukvić.

Sugrađanima koji su se odazvali promociji podeljeni su flajeri i edukativni materijal o načinu udomljavanja, vakcinaciji, sterilizaciji i odgovornom vlasništvu.